18. březen: obchoďák s eskalátorem a legendární hlasatel

18. březen 2019
Stalo se dnes

Znovu se v našem kalendáriu vrátíme do roku 1939. Nikoliv kvůli okupaci, ale naopak kvůli velké slávě, kterou si navzdory ošklivé době Pražané nenechali ujít.

Byl totiž otevřen jeden z nejmodernějších evropských obchodních domů té doby, Bílá labuť. A atrakce to byla veliká. Nikde jinde jste se například nemohli svézt na eskalátoru.

To byla tehdy horká novinka. Na střeše se taky objevila svítící labuť, do té doby nevídaná neonová reklama, která byla vidět skoro z celé Prahy. A svítila opravdu dlouho.

Labuti je dneska 80 let a přes svůj úctyhodný věk stále slouží svému účelu.

Úloha televizního hlasatele už je dávno minulostí. Tuhle jsem dokonce musel synovi vysvětlovat, co to vlastně bylo.

Jak se po osmé hodině objevila na obrazovce hlavo kohosi a vysvětlila nám, o co v dalším programu půjde a komu že budeme tentokrát nastavovat zrcadlo.

Miloš Frýba Byl v ČST historicky prvním programovým hlasatelem, dlouhé texty musel zvládat naživo zpaměti, zpočátku bez pomoci čtecího zařízení, které ještě neexistovalo.

Zahajoval v televizi barevné vysílání, jako poslední hlásil z Měšťanské besedy před stěhováním televize do nového areálu na Kavčích horách.

Po roce 1990 už se na obrazovkách neobjevoval. Dnes by mu bylo 74 let

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.