17. říjen: slavný gangster a pohádkový pekelník

17. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 17. října, svátek má Hedvika. Pokud posloucháte pravidelně, možná už jste si zvykli, že si v našem kalendáriu připomínáme i mírně kuriózní záležitosti.

Dnešek není výjimkou. Dámy z venkova, pozor! Dnes je důvod k oslavě… Je tu totiž Světový den žen žijících na venkově. A to si nedělám legraci. Skutečně existuje. No, pojďme dál.

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, řekla by jistě o dalším výročí teta Kateřina. Víte, za co šel sedět do vězení jeden z nejslavnějších gangsterů Ameriky Al Capone? Za vraždy? Za pašování? Kdepak – dostali ho na daně.

Právě 17. října 1931 mu to obžaloba pěkně sečetla. Nic jiného mu dokázat nemohli, ale daně? Jo berňák je berňák, tak pozor na daňová přiznání!

I dnes popřejeme k narozeninám. Slaví je vládce pekel z mé oblíbené pohádky „S čerty nejsou žerty“.

Karel Heřmánek zanechal svou stopu i na severu Čech. V ústeckém Činoherním studiu působil v 70. letech. A byla to krásná éra, jak vám každý pamětník potvrdí.

Dnes už je principálem vlastního divadla. Tak mu k 71. narozeninám přejeme všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.