16. listopad: svátek sparťanů a smrt trampského barda

16. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 16. listopadu, svátek má Otmar. Buďme na sebe přátelé dneska hodní. Vždyť je světový den tolerance. A to je hezká vlastnost.

Dnešek je taky významným dnem pro všechny sparťany. Vždyť už v roce 1893 byl založen jejich oblíbený klub. Dodejme, že se tehdy jmenoval AC Královské Vinohrady, a to AC znamenalo Athletic club. Čili žádný fotbal.

A Sparta? Ta se dostala do názvu až o rok později. Zajímavé také je, že ve vzniku měli prsty i Severočeši. Prvním předsedou byl Maxmilián Švagrovský, který byl původem z Roudnice nad Labem.

No nevím, nevím, jak by byl dneska spokojen, když za Spartu čutá hotová cizinecká legie a výsledky nejsou zrovna nic moc.

Další vzpomínka bude patřit jednomu z pravověrných trampů. Řekl bych, že jich ubývá, alespoň na poli hudebním. Jedním z těch nejznámějších byl bezesporu Wabi Daněk.

Jeho báječné písničky slýcháme ve vysílání Severu docela často. Však je taky jedna hezčí než druhá. Jenže žádné nové už bohužel nepřibydou. Wabi Daněk nás opustil přesně před rokem. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.