16. březen: protektorát a dáma s akordeonem

16. březen 2019
Stalo se dnes

. I dnes se v našem kalendáriu budeme věnovat smutnému výročí německé okupace. Před 80 lety byl totiž na našem území vyhlášen velmi zvláštní správní celek.

Protektorát Čechy a Morava byl vytvořen výnosem Adolfa Hitlera ze dne 16. března 1939, a to na území českých zemí, zbylém po vynuceném odstoupení Sudet. Vůbec si nesmíme představovat, že šlo o nějaký stát, nebo něco podobného.

Měli jsme sice vládu i prezidenta, ovšem fakticky držel všechno ve svých rukou říšský protektor, který všechna vládní rozhodnutí musel potvrdit a dokonce vydával i vlastní výnosy.

A sever Čech? Vlastně už neexistoval, Sudety byly už nějaký ten měsíc částí německé říše. Smutná doba.

Raději popřejme k narozeninám. Když vidíte dámu s akordeonem v ruce, je to vždycky trochu zvláštnost. Kolega Petr Luftner mě dokonce poučil, že v žádném případě nemám říkat harmonika.

Je to rozdíl. Dnes slaví osobitá písničkářka, která si říká Radůza. Vlastně se jmenuje Radka Vranková a na pódiích kdysi začínala se Zuzanou Navarovou. Držitelce mnoha ocenění je dneska 46 let. Gratulujeme.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.