15. prosinec: pětilitr a slavný Krušnohorec

15. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 15. prosince, svátek má Radana. A hned na začátek vás poprosím, abyste se teď nedívali do peněženky. A hádanka. Kdopak je nám zobrazen na naší pětitisícovce?

Pokud jste odpověděli, že Tomáš Garrigue Masaryk, máte pravdu. A naše bankovka s nejvyšší nominální hodnotou byla vypuštěna do oběhu právě před 25 lety, tedy v roce 1993. Tak, teď už se můžete mrknout, a já přidám pár podrobností.

Je na ní kromě jiného i hmatová značka pro nevidomé a slabozraké, hodnotové číslo na kuponu, ploška s hlavou lva, to jsem tedy musel hodně hledat. A ještě pro šťouraly, znáte součet všech nominálních hodnot našich bankovek a mincí? Světe, div se, je to krásné číslo 8888, a jestli nevěříte, můžete si to spočítat.

A teď přání k narozeninám. Slaví je asi nejznámější Krušnohorec. Však si také tenhle bájný kmen sám vymyslel. Josef Alois Náhlovský je původně, kdo by to byl řekl, učitel češtiny.

Začínal jako moderátor u Fešáků a málo se ví, že je taky docela zdatný kytarista. Se svou kapelou natáčel i u nás v ČRo Sever. Tak Pepo, jestli mě někde slyšíš, přeju k 69. narozeninám všechno nej. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio