15. leden: Palachův týden a muž na radnici

15. leden 2018
Stalo se dnes

Dneska je pondělí 15. ledna, svátek slaví Alice, a z kalendáře bych dnes rád vytáhl jednu pranostiku. Na den svatého Pavla poustevníka pěkný den, znamená prý dobrý rok. Tak si dneska ten pěkný den přejme, ať už si o dnešním počasí myslíme cokoliv.

Dnes si vzpomenu na rok 1989. Pamatuju si to jako dneska. 15. ledna byla neděle a lidi v Praze se rozhodli na Václavském náměstí uctít památku Jana Palacha. Jenže pak přišly na řadu obušky, milice i vodní děla. Takhle odstartoval Palachův týden, tedy událost, o které se mimo Prahu ani nesmělo mluvit.

Ale z úplně opačného režimního soudku – člověk, který tehdy jistě nedemonstroval. Schválně jestli uhodnete. Muž na radnici – no? Já myslím, že máte jasno. Zdeněk Buchvaldek. Narodil se 15. ledna 1928.

Pamětníci z Mostecka asi vědí, že dlouhá léta šéfoval místnímu divadlu. Pak byl za zásluhy povýšen na ředitele až do Prahy a já si nepamatuju na uvědomělejšího hrdinu než toho předsedu Bavora ze zmíněného seriálu. Jestli jste seriál viděli, dáte mi jistě za pravdu.

autor: Petr Beran
Spustit audio