13. prosinec: tramvajový Václavák a veselá Bára

13. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 13. prosince. Utíká to, utíká. Svátek má Lucie, a o té se říká, že noci upije, ale dne nepřidá. Je tedy před námi dlouhá noc.

Nevím, jak dalece jste staří, nebo, řekněme, pamětníci. Ale já tedy pamatuji ještě na Václaváku tramvaje. Jste na tom podobně? Ony tam jezdily ještě koněspřežky, ale to bylo v 19. století.

Každopádně od roku 1980, přesně od 13. prosince, už ono klasické zacinkání neuslyšíte.

Tramvajová trať na Václavském náměstí byla až do svého zrušení roku 1980 hlavním uzlem celé tramvajové dopravy v Praze – vedlo tudy vždy relativně nejvíce linek, spojujících dohromady celé město.

Po zrušení trati se centrum tramvajové dopravy přesunulo na Karlovo náměstí. Kromě tramvají ovšem kdysi na Václavské náměstí jezdívaly i trolejbusy, které zde měly svou konečnou stanici. Ale to už jsem nezažil.

I dnes popřejeme všechno nejlepší. Bára Štěpánová se už jako desetiletá holka objevila v seriálu Pan Tau, ale já si jí nejvíc zapamatoval v Básnících. Inu, slušelo jí to tam. Tato veselá dáma má dnes narozeniny a my jí k těm 59. přejeme všechno nejlepší. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.