12. říjen: objev Ameriky a sympatický vousáč

12. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 12. října, svátek má Marcel. Kdybychom teď byli ve Španělsku, užili bychom si spoustu oslav. Španělé mají totiž státní svátek kvůli objevení Ameriky.

12. října 1492 se Kolumbova flotila vylodila na ostrově Guanahaní (dnešní Bahamy). Ostrov Španělé pojmenovali San Salvador.

Nevím, nevím, jestli Španělé mají proč Kolumba oslavovat. Jednak se k němu později nezachovali moc pěkně, ale hlavně: Kryštof Kolumbus nebyl prvním objevitelem Nového světa, jen tím nejznámějším.

Tím prvním historicky doloženým objevitelem byl Nor Leif Eriksson a je samozřejmě možné, že břehů vzdálené země dosáhli už i Egypťané, nebo Féničané. Ale každá oslava se počítá, že?

Dnes si také vzpomeneme na sympatického vousáče, který, ač zpěvák, dokázal lidi bavit třeba i jako komik.

Karel Černoch začínal jako zpěvák bigbítu ve skupině Juventus. Já si ho ale nejvíc pamatuju z pořadu „Možná přijde i kouzelník“.

Jeho scénky s Jiřím Wimmerem byly dokonalé a člověk se na ně rád podívá ještě dnes. Karlu Černochovi by dnes bylo 75 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.