11. srpen: lidská pochodeň a počeštěný Španěl

11. srpen 2018
Stalo se dnes

Dneska je sobota 11. srpna, svátek slaví Zuzana. Od veder jsme si přeci jen trochu oddechli a před námi je proto, doufám, příjemná sobota.

V dnešním kalendáriu si připomeneme Jana Palacha. Právě dnes by mu totiž bylo 70 let. Jan Palach pocházel ze Všetat, kde studoval gymnázium. Dlouho mu trvalo, než se dostal na svou vysněnou filozofickou fakultu, kam ho kvůli jeho živnostenskému původu nechtěli přijmout.

Dlouho na ní nestudoval, po okupaci v roce 1968 uzrávalo v tomto 20letém studentovi rozhodnutí k činu, který uskutečnil v lednu 1969.

A ještě jedny narozeniny. Dnes je slaví Don José Pedro Rodriguez de Montagnes de Lauferniny. Že vám to jméno nic neříká? Zpěvák Josef Laufer se totiž narodil ve Francii a jeho maminka byla Španělka.

Vyrůstal s tatínkem v Anglii a do Československa se vrátil až jako osmiletý kluk. K divadlu se naplno dostal na vojně, pak už následoval Semafor a spousta písniček i rolí v několika filmech.

Dlužno dodat, že většinou dokázal skvěle využít svoji plynnou znalost několika jazyků. Dnes je mu 79 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.