Žrout pískovce a další přízraky Děčínského Sněžníku

20. listopad 2011

Výlet plný tajemství vás čeká, pokud navštívíte vrchol stolové hory nad Děčínem, korunovaný rozhlednou.

Děčínský Sněžník je pískovcová stolová hora nad Děčínem, známá svou rozhlednou a také jeskyněmi s bohatým výskytem minerálu fluoritu, který se pod Sněžníkem ještě nedávno těžil. Vydáme se tam po červené značce z Děčína. Je to zhruba 9 kilometrů takřka neustálého stoupání – na Pastýřskou stěnu, pak po svazích Písečného kopce a nakonec na samotný Sněžník.
Posledním obydleným místem na trase je Nová Ves u Bynova, kde si prý místní kdysi vyprávěli pověst o ženě, která pod stěnami Sněžníku objevila jeskyni s pokladem. Odnesla z ní zástěru plnou zlata, ale zapomněla tam dítě a musela čekat celý rok, než se jeskyně znovu otevřela. Dítě ji vítalo živé a zdravé. Kdo se o něj staral pověst neříká. Kromě všudypřítomných trpaslíků to mohl být i duch italského prospektora zvaného Vlašský Daniel, kterého prý kdysi v jeskyních pod Sněžníkem zasypal písek. Dnes tam straší – bloudí jeskyněmi, volá a naříká. My ale půjdeme dál.

Než dojdeme na vrchol Děčínského Sněžníku, 600 metrů nad hladinu Labe, budeme přecházet okraj vrcholové plošiny u tzv. Koňské hlavy, která má nadmořskou výšku magických 666 metrů. Němečtí starousedlíci si vyprávěli, že ji z pískovce vytesal obr Sandsteinfresser, Žrout pískovce, poté co spolykal všechen kámen v okolí a chystal se najít nové vydatné zdroje. Kamenný kůň se pod ním ale splašil, vyhodil ho ze sedla a obr v letu vyvrhl všechno, co dříve snědl. Tak prý vznikla kamenná města Českosaského Švýcarska, viditelná nejen z okrajů vrcholové plošiny, ale pochopitelně i z rozhledny na Děčínském Sněžníku.
Ta patří k nejstarším v Čechách. Je vysoká 33 metrů a poskytuje daleký kruhový výhled. Dva kilometry od rozhledny, stále po červené, je zastávka autobusu. Můžete také sejít po zelené do Jílového, odkud je dobré spojení zpátky do Děčína.

Logo

Zdroj: Martin Stejskal: Labyrintem míst klatých. Praha 2011, s. 788-9.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.