Zoo Děčín hlásí: naši psouni mají mladé. Přijďte se na ně podívat!

3. červen 2019

Zvířecí babyboom v děčínské zoologické zahradě pokračuje. Tentokrát se ošetřovatelé radují z přírůstku u psounů prériových. Na svět tu přišlo celkem 5 mláďat.

„Psouni se rodí jako slepá a hluchá holátka. Noru opouštějí zhruba až po šesti týdnech. Lze tedy odhadovat, že nyní jsou přibližně 1,5 až 2 měsíce staří. Samice je březí 30 dnů,“ uvedla mluvčí Zoo Děčín Alena Houšková.

Psouni prérioví jsou denní hlodavci, kteří žijí v oblastech od jihozápadní Kanady až po severní Mexiko. Vzhledem připomínají sviště. Žijí v sociálních společenstvech, která mohou mít až tisíc jedinců.

Jejich „města“ jsou rozdělena do čtvrtí, kde žijí jednotlivé klany, tvořené dominantním samcem, 1 až 4 samicemi a jejich mláďaty. Každá rodina má svoji vlastní soustavu nor, jejichž vchod je chráněn valem ze zeminy, aby do nich nenatekla voda.

„Pozorování těchto hlodavců je zajímavou záležitostí. Život v psouní kolonii má totiž svá pravidla. Když se například potkávají dva psouni, pozdraví se letmým polibkem a navzájem si očichají řitní žlázy. Na první pohled lze pozorovat i rozdělení funkcí v rodině. Jeden ze psounů má vždy za úkol hlídat okolí, zatímco se zbytek rodiny v klidu pase. Na blížící se nebezpečí upozorní strážce hlasitým štěknutím, které dalo vznik i jejich jménu. Po němž se zbytek skupiny bleskurychle schová do nor,“ doplnila mluvčí.

autor: Alena Houšková | zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související