Zemědělci na Lounsku a Žatecku se obávají přemnožení hrabošů polních

7. únor 2023 10:29

Populace hraboše polního od podzimu vzrostla. Zjistila to pozorování Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Přemnožení hrabošů podle nich hrozí zejména na Moravě, ale také v části Ústeckého kraje.

„Když dnes projdeme ozimé porosty, tak najdeme mnoho míst, která už hraboši vyžrali,“ konstatuje Jakub Bodnárik. Řídí Agrocom Hrušovany, hospodařící na rozhraní Žatecka a Chomutovska. Přemnožení hraboši jim škodili už v roce 2020, kdy kvůli nim přišli o značnou část úrody.

„Snažíme se s tím trochu bojovat – na polích umisťujeme bidýlka pro dravé ptáky, aby nám to tam trochu vyžírali, ale ti to asi až tak úplně nestíhají,“ krčí rameny Bodnírik.

Rozmístění berliček pro dravé ptáky doporučuje jako opatření proti hrabošům i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Podle mluvčí Ivany Krškové dravci mohou možné přemnožení přirozeně tlumit už v počátku.

Někde může pomoci Stutox, jinde jen draví ptáci

Dravci také na pole s hraboši upozorní, protože se tam víc slétají. V těchto dnech to pozorují zemědělci na mnoha místech, třeba v okolí Peruci. „Je to vidět i na dravcích a na volavkách. Zrovna tuhle zimu jsou tam dravci ve velkém množství,“ potvrzuje Tomáš Jonáš, předseda Zemědělského družstva Peruc.

Někteří zemědělci v porostech s přemnoženými hraboši aplikovali rodenticidy do nor už na podzim, během suchých dní. V mokru se totiž granule rozpadají a látky neúčinkují.

„Když přimrzne, tak na těch pozemcích, kde není ochrana sýčka a sovy pálené, se Stutox může aplikovat, ale tam, kde je sýček, jako to máme na Peruci, tak tam my nesmíme,“ vysvětluje Jonáš.

Hraboši přibývají také v okolí Bítozevsi, kde hospodaří společnost Faunus Vidovle, kterou zastupuje Jan Pour. „Na loukách – tam, kde mají klid, se začínají množit, tam jich začíná být hodně. Ale pole ještě zmapovaná nemáme, stále je zima,“ shrnuje.

Další vývoj populací hraboše bude záviset na počasí v únoru a březnu, kdy začnou polní plodiny regenerovat a vegetovat.

Spustit audio

Související