Pastviny v jihozápadní části Ústeckého kraje trpí extrémním suchem. Dobytek nemá co spásat a zemědělci co sušit na zimu

5. srpen 2022 10:03

Zemědělci z jihozápadní části Ústeckého kraje si stěžují na extrémní sucho. Už dlouho tam nepršelo a slunce spálilo trávu. Dokonce musejí dokrmovat dobytek na pastvinách. Hlavně na Chomutovsku a Žatecku jsou louky vyprahlé a bez trávy.

„Tady poslední pořádná srážka, která stojí za zmínku, byla v březnu,“ říká Martin Vízek, místopředseda agrární komory Chomutovska a agronom zemědělské společnosti, která má pole a pastviny na Žatecku, Mostecku, Chomutovsku i Teplicku. V oblastech, které letos zasáhlo extrémní sucho.

Na suché pastviny musejí zemědělci vozit krmení, protože dobytek nemá co spásat.

Slunce spálilo trávu taky na krušnohorských pastvinách, nad Chomutovem, kolem Hrádečné a Blatna. Tam se pasou krávy zemědělské společnost z Lažan, kterou řídí Jakub Bodnárik.

„Už od měsíce července na těchto pastvinách přikrmujeme, ty pastviny jsou nyní vyprahlé, tráva nedorůstá, a budeme nuceni tu pastvu letos ukončit předpokládám někdy na konci září.“

Ani kolem Střezova poblíž Nechranické přehrady taková nouze o vláhu nebývala. Vzpomínají na dobu před dvaceti lety Gabriela a Vladimír Jašurkovi, kteří chovají zhruba 25 koní.

„Když jsme tady začínali, tak jsme měli na tady té louce po pás trávy třeba. Pršelo, bylo bláto tady, jílovitá půda, takže jsme opravdu chodili v holínkách celé jaro, celý podzim, museli jsme dát pozor, aby koně tu pastvinu třeba nerozšlapali,“ vzpomíná Gabriela Jašurková.

Louku kosili před dvěma měsíci, od té doby tráva nenarostla. S druhou sečí už letos nepočítají, seno na zimu budou muset dokoupit a začnou s dokrmování koní, protože pastva už je neuživí.

 

Spustit audio