Zemědělci na Litoměřicku sklidí o pětinu méně zelí než loni. Nenarostlo do potřebné velikosti

19. říjen 2022 15:16

Podle odhadů zelinářské unie bude letošní úroda zelí v Česku průměrná. Nejhůř jsou na tom pěstitelé na severu Čech. Může za to suché a nadprůměrně teplé počasí. Například zemědělci z Bohušovic nad Ohří letos sklidí zhruba o 2000 tun zelí méně než loni.

„Jsou tam chapadla, ty to zelí uchopí, nůž to podřízne, zelí běží po pásu, tam se odlistí, a pak už padá jedna hlávka za druhou do toho kontejneru,“ popisuje Jaroslav Zeman ze zemědělského družstva v Bohušovicích nad Ohří speciálně upravený traktor pro sklízení zelí.

U posuvníku sedí Lucie Poštová, která hlávky po useknutí ještě třídí: „Vybírám hnusný zelí, aby nejelo dál – to poškozené, plesnivé.“

Na Litoměřicku pěstují zelí na 120 hektarech, z 80 procent jde o zelí bílé. Loni tu sklidili na 8000 tun zelí, část úrody museli ještě zaorat. Letos ho tu sklidí ale mnohem méně.

„Může za to suché, horké léto. Přesto, že máme závlahy a všechno, tak ty hlávky prostě nerostly. A i když už je podzim vlhký, tak už se to nedohonilo,“ vysvětluje Jaroslav Zeman.

Menší úroda zelí se může odrazit v jeho ceně

Úroda zelí se může měnit napříč republikou, odhaduje tajemnice Zelinářské unie Zuzana Přibylová: „Předběžně odhadujeme, že ta sklizeň bude asi standardní, možná místy o nějaké to procento nižší – právě z důvodu třeba menšího množství srážek během jara a podobně.“

Podle Zemana se může menší úroda odrazit i na cenách pro zákazníky. Jestli se prvotní odhady úrody zelí potvrdí, bude jasné až na konci listopadu, kdy končí jeho sklizeň.

Spustit audio

Související