Zelí po šarišsku

Bigos je tradiční polské, běloruské a litevské jídlo ze zelí a masa

A nezapomeňte aspoň trochu kysaného zelí sníst i zasyrova!       

Suroviny:

500 g kysaného zelí

500 g brambor

250 g uzeného masa

2 cibule

2 lžíce sádla

50 g slaniny

1 lžíce hladké mouky

1 malá konzervička rajského protlaku

150 ml smetany

sůl

Postup:

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
  2. Nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci sádla, přidáme zelí, protlak, rozpečenou slaninu a nakrájené uzené maso, mírně podlijeme a dusíme.
  3. Ze lžíce sádla a mouky usmažíme růžovou jíšku.
  4. K podušenému zelí přidáme na kostičky nakrájené brambory, podle chuti dosolíme, tekutinu zahustíme jíškou a dovaříme, až jsou brambory měkké.
  5. V závěru přidáme smetanu a necháme krátce povařit.