Ze Žatce k nejdelší hrázi a nejdelšímu tunelu

10. prosinec 2011

Výlet za památnými stromy a třemi technickými unikáty Žatecka a Chomutovska.

Ať už pěšky nebo na kole, dnešní výlet povede především po modré turistické značce. Vyrazíme z nádraží v Žatci, nejprve přímo a pak doprava kolem zahrádek a průmyslových areálů ven z města. Dvakrát přejdeme Ohři, z toho podruhé po železném příhradovém mostě z konce 19. století. Údolí řeky už neopustíme. Po pravé ruce nás provázejí pole, po levé, za řekou, předměstí Žatce a chatová kolonie. Po 4 kilometrech, u soutoku Ohře s říčkou Libocí, podejdeme pod tratí, která míří přes Ohři do Libočan. O další 3 kilometry dál odbočíme doprava do obce Stroupeč. Asi půl kilometru severozápadně od ní se nacházejí ruiny zámečku Stroupeček. Poblíž stojí skupina památných stromů – jedenácti dubů a jednoho jilmu. Nejmohutnější z dubů je asi 500 let starý. Ze Stroupečku se vrátíme k Ohři a pokračujeme po modré dalších 5,5 kilometru mezi poli do Přívlak, Stranné a Vičic. Hned na okraji této obce stojí budova bývalého barokního loveckého zámku Martiniců.

Kousek za Vičicemi končí koryto betonového přepadu Nechranické přehrady. Ještě kilometr stoupání a jsme na hrázi. Je opravdu mohutná – je to nejdelší sypaná přehradní hráz ve střední Evropě. Postavena byla v 60. letech minulého století. Přehrada slouží především k rekreaci, zároveň je vyhlášenou ptačí oblastí. Nás ale čeká ještě jedna technická zajímavost. Opustíme modrou značku a dáme se vpravo, po silnici na Březno u Chomutova. Po necelých třech kilometrech přejdeme železniční trať a podél ní dojdeme na březenské nádraží. Tam nasedneme na vlak do Chomutova. Jen kousek za Březnem vjede do tunelu – je dlouhý 1758 metrů a je to nejdelší železniční tunel v České republice. Byl postaven na přeložce trati, která musela ustoupit těžbě uhlí; otevřen byl v roce 2007. Za čtvrt hodiny budeme v cíli výletu, na nádraží v Chomutově.

Březno u Chomutova, pohled od jihu

Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.