Zánik starého Mostu i zrod nového ukazuje zblízka výstava v mosteckém muzeu

21. únor 2020 09:01

Fotografie starého města Mostu i jeho bourání nebo dokumenty, které zachycují zrod nového města. To všechno je součástí výstavy, kterou si mohou dneška až do konce května prohlédnout návštěvníci Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Kromě panelů s fotografiemi, náčrty a plány, na ní uvidí i modely některých staveb.

„Vznikal projekt realizace nového Mostu, který se hodně vyvíjel – existovala řada dílčích návrhů,“ ukazuje ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup panel s plány na výstavbu centra nového Mostu.

Oproti realitě je patrné, že původně architekti počítali v okolí kulturního domu Repre, magistrátu i městského divadla s dalšími stavbami. Centrum nového města mělo být doslova zaplněné domy.

Výstava je unikátní tím, že nabízí komplexní pohled na zánik i zrod nového města. Panely s texty a fotografiemi připravil Národní památkový ústav. Mostecké muzeum je doplnilo.

„Pokusili jsme se ji obohatit zajímavými exponáty z našich sbírek – například tam budou k vidění krásné kovové dveře z přelomu vrcholného středověku a raného novověku, které prokazatelně pocházejí z jednoho mosteckého domu,“ doplňuje Soukup.

Muzeum už léta připravuje vznik stálé expozice o starém Mostě

V Mostě se už několik let vedou debaty o vzniku expozice o starém městě Most. Tamní oblastní muzeum a galerie na ní už pracuje.

„Ta expozice musí vzniknout – to je historický dluh této instituce. Problém je trochu v tom, že v našich sbírkách toho není tolik, kolik by si expozice věnovaná takhle významnému královskému městu zasloužila. Při bourání toho městského centra většina těch předmětů zmizela v nenávratnu,“ vysvětluje ředitel muzea Michal Soukup.

Pokud budou mít návštěvníci zájem o výstavu „Most – zánik a zrození”, je Oblastní muzeum připravno trvání výstavy prodloužit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související