Muzeum v Mostě otevírá expozici o Ulrice von Lewetzov, včetně jejích šperků z českého granátu

13. listopad 2019 13:53

Oblastní muzeum a galerie v Mostě otvírá obnovenou expozici o Ulrice von Lewetzov. Byla poslední a nenaplněnou láskou básníka Johanna Wolfganga Goetha a velkou zemskou vlastenkou.

Nově mohou návštěvníci vidět její unikátní sadu šperků z českých granátů. Zájemci si můžou vyzkoušet i interaktivní prvky výstavy a taky je možné nahlédnout i do Ulričiny ložnice.

„Je tady vše, co bylo v Ulričině ložnici. Je to hezká ukázka té rozsáhlé pozůstalosti, která se v roce 1900 do mosteckého muzea dostala. Oproti minulosti byla expozice modernizována, většina předmětů byla restaurována a tentokrát je expozice tříjazyčná – v češtině, angličtině a němčině,“ popisuje kurátor výstavy Jiří Šlajsna.

Ulrika von Lewetzov nebyla podle něj jen poslední láskou básníka Goetha.

„Žila ve Vídni, Praze Lipsku nebo Drážďanech, ale cítila se být Češkou, protože zde žila. Byla zemskou vlastenkou. Korespondovala si s lidmi, jako byl Palacký nebo Purkyně. Ukazuje to, že i člověk, který se tu nemusí narodit, může k Čechám, Českému středohoří a našemu kraji opravdu hluboce tíhnout,“ shrnuje Šlajsna.

Novou expozici otevře oficiálně Oblastní muzeum a galerie v Mostě dnes, návštěvníci si ji ale budou moci poprvé prohlédnout os čtvrtka 14. listopadu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související