Zpracovatelský závod lithia z Cínovce by mohl vzniknout u elektrárny v Prunéřově

25. duben 2024 14:46

Těžaři změnili plány na umístění zpracovatelského závodu lithia. Postavit ho chtějí u elektrárny v Prunéřově na Chomutovsku. Původně s ním počítali v osadě Dukla na Teplicku, ale setkali se s velkým odporem místních lidí. Tam by nově mělo být jen překladiště rudy vytěžené na Cínovci.

„V případě, že by tento kompromis byl vhodný pro všechny, mohli bychom ten projekt urychlit – zrychlit ty povolovací procesy. Jedná se totiž o dlouhodobě průmyslově využívanou lokalitu, která je vzdálená od lidských obydlí,“ shrnul Roman Gazdík, mluvčí skupiny ČEZ, která je většinovým vlastníkem Geometu.

Na mysli má nové místo pro zpracovatelský závod – a to u elektrárny v Prunéřově.

„Ta Dukla byla zvolena proto, že se také jedná o průmyslovou zónu, která je navíc v těsné blízkosti toho dolu. Po všech těch jednáních, která jsme vedli, jsme ale dospěli k názoru, že je potřeba se dívat i dál,“ dodává Gazdík.

V osadě Dukla by mělo být místo zpracovatelského závodu jen překladiště lithia

Proti stavbě závodu v osadě Dukla se totiž postavili místní obyvatelé, a také starostové obcí z okolí. Třeba obce Újezdeček, kam Dukla patří.

„Takže tam nakonec bude jenom překladiště, kde se bude překládat z lanovky lithiová ruda na železniční trať. Je tam i dohoda, že půjde o uzavřený prostor, kde nebude docházet k úniku prachu ani dalších látek. Ten areál by měl být mnohem menší než ten původně zamýšlený – měl by mít jen do pěti hektarů místo 50. Budeme dál pracovat na tom, aby ten areál byl co nejdál od těch obytných domků,“ vysvětluje starosta Stanislav Molnár z uskupení Pro lepší Újezdeček.

V Újezdečku budou žádat taky odhlučnění železniční trati, případně ochranný zelený val.

Geomet teď musí přepracovat studii proveditelnosti a upravit i další dokumenty a získat souhlas Ústeckého kraje.

„Budou muset požádat o výraznou změnu v té aktualizaci – to musí projít veřejným projednáním. Nevím, jestli to stihneme ještě v tomhle volebním období odsouhlasit,“ upozorňuje hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Není také rozhodnuto o způsobu dopravy rudy z Cínovce do Újezdečku – v záměru je lanovka nebo pásový dopravník.

Spustit audio

Související