Průzkum pro skupinu ČEZ ukázal, že mírná většina obyvatel Ústeckého kraje připouští prospěšnost těžby lithia na Cínovci

25. říjen 2023 14:33

700 dospělých obyvatel Ústeckého kraje se v září zúčastnilo průzkumu veřejného mínění o plánované těžbě lithia na Cínovci. Průzkum si nechala zpracovat skupina ČEZ. Právě firma z její skupiny, Geomet, by měla lithium těžit a zpracovávat. Z výsledků vyplývá, že dvě třetiny dotazovaných plány na těžbu zaznamenaly a mírná většina připouští její prospěšnost.

„V regionu mírně převažuje pozitivní postoj k těžbě lithia ve smyslu prospěšnosti, tam je to 52 procent,“ shrnuje výsledky jednatel výzkumné agentury Miloš Rybáček as pokračuje: „Je tam přitom určitě zajímavá i ta argumentace pro a proti – na jednu stranu tam máme argumenty pro, které jsou opřeny o pracovní příležitosti a rozvoj regionu, na druhé straně stojí argumenty proti – životní prostředí a obava o vliv na krajinu.“

Názory k plánované těžbě lithia na Cínovci zjišťoval veřejný výzkum

Průzkum veřejného mínění si zadala skupina ČEZ. Podle tiskového mluvčího Romana Gazdíka proto, aby na plánovanou těžbu znala názory místních lidí. „Samozřejmě Geomet se snaží najít tu nejlepší lokalitu. Potřebujeme, aby byla dobře dostupná a přitom vadila co nejmenšímu počtu lidí,“ uvedl.

Z 21 možných míst pro zpracovatelský závod padla konečná volba na osadu Dukla v obci Újezdeček u Teplic.

„Díky dostatečné ploše v průmyslové zóně Dukla budeme mít možnost vybudovat technická opatření, která případné negativní dopady eliminují – ať už to jsou protihluková nebo protiprašná opatření. V případě, že by se to nepovedlo, což se může teoreticky stát, jsme připraveni to řešit. Jedním řešením je samozřejmě i ten možný odkup těch zhruba 17 domů,“ shrnul generální ředitel společnosti Geomet Martin Pohlodek.

Nezávislý starosta Újezdečku Květoslav Koutník o možném výkupu domů v osadě Dukla zatím neměl informace. Podle něj jde o soukromý majetek a věc majitelů.

Spustit audio

Související