Obavy z těžby a zpracování lithia. To byly hlavní postoje lidí při veřejném projednání změny zásad rozvoje Ústeckého kraje

18. září 2023 14:58

Desítky lidí se zúčastnily veřejného projednání změny zásad rozvoje Ústeckého kraje. Tento dokument řeší, kde se bude dobývat, přepravovat a zpracovávat lithium z Cínovce v Krušných horách.

V zasedací místnosti krajského úřadu obsadili lidé většinu míst. Byli mezi nimi jak zástupci některých obcí a měst, tak také obyvatelé, kterých se těžba a zpracování lithia dotkne. Tomu odpovídaly i jejich dotazy a připomínky, které se týkaly hlavně toho, že nemají dostatek informací k navržené těžbě a zpracování lithia.

Zároveň lidé hovořili také o tom, že neví, proč má být závod na zpracování lithia mezi Košťany a Újezdečkem na Teplicku. Argumentovali také tím, že je v tuto chvíli zbytečná jakákoliv změna zásad územního rozvoje, když podle nich není jasné, jak bude vlastní projekt těžby a zpracování lithia vypadat.

Podle navržené změny zásad územního rozvoje se má ruda s lithiem těžit nedaleko Cínovce na Teplicku. Odtud se má vytěžený a nadrcený kámen zřejmě pomocí lanovky nebo pásového dopravníku do Újezdečku na Teplicku. Tam se podle podkladů bude z vytěžené rudy dostávat vlastní lithium, a to v podobě litného karbonátu – právě lithium v této podobě je pak vhodné pro výrobu baterií pro elektromobily.

ČEZ zatím nemá hotovou studii proveditelnosti

Jestli bude skupina ČEZ prostřednictvím Severočeských dolů a firmou Geomet skutečně těžit, má být podle ředitele Severočeských dolů Ivo Pěgřímka jasné do konce letošního roku, kdy má být hotová studie proveditelnosti.

Od 18. září běží lhůta sedm dnů pro podávání připomínek a námitek k plánům těžařů a skupiny ČEZ k vybudování dolu a zpracovatelského závodu.

Lidé musí připomínky posílat krajskému úřadu v písemné podobě. Úředníci následně musí jednotlivé připomínky a námitky vypořádat a výsledek zpracování pak ještě projednají krajští zastupitelé.

Jak doplnil Lukáš Morche z krajského odboru územního plánovaní, politici by mohli dostat hotové podklady pro změnu zásad zřejmě v závěru příštího roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související