Žampionový krém
Když už je po houbařské sezóně, pořád máme žampiony!
Suroviny:
1 krabička žampionů
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce oleje
půl kelímku kysané smetany nebo crême fraîche (tučná kys. smetana – 30%)
1 bujonová slepičí kostka
pažitka nebo petrželka
hrst jemných ovesných vloček nebo světlá jíška na zahuštění
Postup:
- Na másle a oleji zpěníme nakrájenou cibuli.
- Na tomto základu osmahneme nakrájené očištěné hlavičky žampionů i nožičky.
- Zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku a vaříme. Když jsou houby měkké, část jich odebereme.
- V závěru zahustíme buď jemnými ovesnými vločkami, nebo jíškou, povaříme a přidáme kysanou smetanu, necháme přejít var a nakonec rozmixujeme.
- Na talíři zdobíme odebranými kousky žampionů a pažitkou nebo petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.