Záměr vybudování drtičky stavebního odpadu na okraji Teplic znovu ožil. I přes nelibost města

5. leden 2017

V areálu Somet na okraji Teplic by měla být drtička stavebního odpadu. Takový je plán firmy „Blažek+B“ z nedalekého Drahkova. Tento záměr se ale nelíbí lidem v okolí areálu ani teplickým radním.

Firma Blažek+B je malá, rodinná firma. V úmyslu mají si drtičku 2krát ročně půjčit a stroj využívat maximálně 18 dní v roce, podle množství nashromážděné suti. Zatím suť vozí na skládku komunálního odpadu. Kromě toho, že možností vlastní odpad drtit a využívat firma ušetří, argumentuje i dopadem na životní prostředí ‒ odpad tak nebude zabírat místo na skládkách.

Lidé z okolí mají obavy, kromě hluku a prachu, také z nákladních automobilů, které do areálu budou suť vozit. V tomto případě spolumajitelka Jana Blažková ujišťuje, že rozhodně nepůjde o desítky náklaďáků denně, bude to spíš nárazové ‒ mělo by jít odhadem maximálně o 12 tisíc tun ročně. Chápe ale obavy lidí, proto firma v prosinci předložila k vyjádření záměr doplněný o podrobnější informace a studie.

Ze závěrů studie vyplývá, že hluk u domů v okolí by neměl překročit denní limity. Nově je k dispozici také rozptylová studie z listopadu ‒ specialisté v ní měřili prašnost při provozu drtičky v jiném místě a modelovali i situace při manipulaci s materiálem nebo dopravě. Závěr této studie zní: prach a škodliviny dosahují pouze spodních hranic limitů.

Ani tak ale nechce Jana Blažková ponechat nic náhodě: „Prašnost se řeší v období toho drcení ‒ skrápěním. Navíc je v té studii zahrnuto, že bychom okolo celého areálu, kde není pevná zeď, udělali dvoumetrový val hlíny, na kterém by byla vysázená zeleň. To by mělo také prach zadržet na pozemku. Ta opatření jsou tak přísná, že bych se toho nebála…“

Tepličtí radní chtějí, aby byl záměr posouzen v rámci EIA

Materiály doplňuje i stanovisko odboru životního prostředí krajského úřadu. Uvádí se v něm, že tento záměr nebude mít na okolí významný vliv, nicméně upozorňuje na to, že zhruba 100 metrů od plánované drtičky je hlášen výskyt kavky obecné, která je chráněná. Také je na zarostlých pozemcích v areálu nutný přírodovědný průzkum, protože tyto pozemky mohou být vhodným biotopem chráněných druhů.

Z hlediska územního plánu není s místem pro drtičku stavebního odpadu žádný problém, protože Somet je areál, vymezený právě pro lehký průmysl.

Obyvatelé z okolí areálu Somet i radní požadují, aby záměr úřady posoudily v rámci tzv. EIA ‒ tedy aby podrobně prozkoumali jeho vliv na životní prostředí. Úřady, instituce, i fyzické osoby mohou na krajský úřad dávat své připomínky do neděle 8. ledna, pak je začnou úředníci vyhodnocovat a rozhodnou, jestli může firma svůj plán uskutečnit anebo jestli ho bude dál zkoumat.

autor: hau
Spustit audio