Zámek v Duchcově připravil netradiční prohlídky zámeckých sklepů

15. duben 2018

U příležitosti mezinárodního dne památek provedla kastelánka zámku návštěvníky i místy, kam se při normálních prohlídkách nedostanou.

„Za zámku se nacházejí dva velké komplexy sklepení. Jedná se dohromady o devatenáct sklepních prostor,“ uvedla návštěvníky netradičních prohlídek do programu kastelánka Lucie Šťastná. „Část, kterou si projdeme, patří mezi takzvané mokré sklepy.

„Kolem roku 1814, kdy existuje soupis místností a mobiliáře, máme dokonce zmínku, že tři z nich byly zcela zatopené. Mělo stát celkem 17 zlatých jejich vysušení,“ upozorňuje kastelánka.

Prohlídka sklepů se líbila třeba Miladě Kašparové. Že by ale do takového sklepa chodila pravidelně třeba pro potraviny, si ale nedokáže představit.

Návštěvníci se podívali také do vinných sklepů. Připomíná to skutečnost, že severní Čechy nejsou známé jen pěstování chmele, ale také pěstováním a zpracováním vína. „Máme tady skutečně původní šteláře na víno,“ upozorňuje kastelánka.

Dalších kulturních akcí se na duchcovském zámku bude letos konat hned několik. Patří mezi ně kostýmované prohlídky, prohlídky s Casanovou, který je s Duchcovem spojený.

Prohlídky zámeckých sklepení se budou opakovat ještě koncem léta, 15. a 16. září.

Prohlídka sklepů na zámku v Duchcově
Spustit audio

Související