Odborníci se snaží zachránit Reinerovu fresku v Duchcově

29. prosinec 2016

Vzácnou Reinerovu fresku z 18. století ničí v betonovém pavilonu zámecké zahrady v Duchcově vlhko. Zabránit dalšímu chátrání si podle odborníků vyžádá čas.

„Opatrnost je na místě,“ vysvětlil Marian Hochel, kastelán duchcovského zámku. Některé kroky totiž mohou být nevratné a fresku by mohly definitivně poničit.

Dělníci tam během uplynulých dvou let vyměnili vstupy, skla, aby byla budova neprodyšná. Stavbu bylo třeba odizolovat. Práce vyšly na zhruba milion korun.

Reinerova freska po zrestaurování kolem roku 1983

To nejnutnější je tedy hotovo a záchrana teď vstupuje do další etapy. V novém roce budou odborníci měřit klima v pavilonu, aby se mohli rozhodnout, jak dál postupovat. Buď zjistí, že dosavadní opatření stačí a začnou se připravovat restaurátoři. Nebo se ukáže, že se na stropě ještě sráží vlhkost a bude třeba řešit vzduchotechniku. Další práce pak budou pokračovat v letech 2018 až 2019.

Reinerova freska - postup osazovaní dílů na počátku 80. let 20. století

Čím je tato Reinerova freska tak výjimečná? Autor namaloval nanebevzetí Panny Marie na oválnou kupoli kostela barokního špitálu v 18. století. V minulém století fresku ohrozila těžba hnědého uhlí. Plány totiž počítaly s likvidací většiny města Duchcov. Těižt se mělo i pod špitálem. Památkáři proto fresku v roce 1956 do té doby nevyzkoušenou metodou sundali a dílo rozdělili na kusy.

Pavilon pro Reinerovu fresku

Těžaři sice slibili, že po vytěžení sloje pod špitálem postaví jeho repliku, slib ale nesplnili. V 70. letech pak navrhl architekt Jan Sokol pro zámeckou zahradu nový pavilon a freska byla začátkem 80. let přenesena na jeho strop.

Podle kastelána Marina Hochel je pavilon jedinečným dílem a spolu s freskou mementem důsledků těžby uhlí.

autor: hau
Spustit audio