Základní recept na vánoční pečivo podle Venuše Svobodové

Pro racionální kuchařky podruhé… Suroviny a postup: Těsto připravíme z 1 kg hl. mouky, 75 dkg tuku nebo másla, 30 dkg cukru moučky a 5 žloutků. Necháme přes noc odležet, pak si ho rozdělíme a podle toho, jaké cukroví chceme, přidáme další přísady – například na rohlíčky, pracny a tlapky přidáme mleté ořechy, nebo přidáme kokos nebo kakao, část necháme v původním stavu – na košíčky a slepované cukroví…

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.