Zájem o chaty a chalupy roste. Co určuje cenu?

13. duben 2017

Prodáváte chatu nebo chalupu? Pak byste měli vědět, že o ceně rozhoduje hlavně lokalita. Teprve pak hrají roli velikost a svažitost pozemku nebo stav nemovitosti. Od čeho všeho se cena nemovitosti odvíjí?

„Zájem o rekreační nemovitosti roste. Proto v tomto roce rostou i ceny,“ říká vedoucí pobočky MM reality v Ústí nad Labem Tomáš Hanauer a dodává: „Řekl bych, že tak o deset, patnáct i dvacet procent.“

Největší zájem je o chaty a chalupy vzdálené do 20 kilometrů od větších měst. Rozhoduje dobrá dostupnost a příroda kolem. Pak teprve zájemci hodnotí velikost pozemku, jeho svažitost, nebo třeba stav nemovitosti.

Chaty a chalupy prodávají většinou starší lidé z měst, kterým už dojíždění a péče o nemovitosti dělá potíže. Dříve kupovali chaty a chalupy spíše lidé středního věku, dnes nejsou výjimkou lidé kolem pětadvaceti let. Je to z toho důvodu, že nemají rovnou na rodinný dům, a tak koupí chatu nebo chalupu, kterou postupně opravují, aby byla k celoročnímu bydlení.

Nejvýše položená chalupa na svahu Klepáče

Právě proto není až tak důležitý stav nemovitosti. Není problém, když chata nebo chalupa potřebuje opravu. Mladší lidé jsou ekonomicky aktivní – vydělávají, jsou připravení investovat, a také mají dost fyzických a psychických sil. Nahrává jim také to, že většina bank již umí poskytnout hypotéky i na rekreační bydlení. Samozřejmě ne ve výši 100 %, ale takové hypotéky z trhu v podstatě zmizely už i při financování rodinných domů.

Další okolnosti, které mají vliv na cenu, jsou velikost chaty nebo chalupy a velikost pozemku. Lidé žádají pozemky o velikosti alespoň 700 až 1 000 m², protože si přejí užívat prostor a být ve spojení s přírodou.

Nevýhodou jsou hodně svažité pozemky, které vyžadují náročnější údržbu. Lidé mají také menší zájem o nemovitosti, kde odpoledne nesvítí slunce, protože slunce „nabíjí“. Kupodivu mnohem tolerantnější jsou, když na pozemek není zavedena voda. Technologie šly hodně dopředu, a tak to řeší například vyvrtáním studny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.