Zahradnictví u Lovosic zažívá nápor zákazníků. Největší zájem je teď o ovocné stromky a keře

8. duben 2021 14:06

Někteří lidé během lockdownu začali se zahradničením. Vyplývá to alespoň ze zkušeností ovocnářské školky u Lovosic, která v posledních měsících zaznamenala příliv zákazníků. Neodrazil se na něm ani vládou nařízený zákaz pohybu mezi okresy.

Ovocnářství většinu svých výpěstků dodává do velkoobchodu a zahradních center, ale tradici přímého prodeje neopouští.

„Vyloženě vybíráme odrůdu Ryngle, protože nám vítr poničil staré stromky, tak chceme vysadit nové. Jinak sem jezdíme často, protože je tady velký výběr, a vždycky kvalitní stromky a keříky,“ vysvětluje Martina Tendlerová. S manželem Jaroslavem sem přijeli z nedaleké obce Děkovka v Českém středohoří. Ještě se poohlížejí po vinné révě, kterou chtějí vyzkoušet.

„Našel jsem tam Onyx nebo Nero. Chceme něco odolného, protože jsme docela v horách, tak aby to nevymrzlo,“ vysvětluje Jaroslav Tendler.

Meruňky už jsou vyprodané, a to i přes zákaz cestování mezi okresy

„Pracuji tady už rok. Pomáhám tady tátovi, ale jsem i na poli,“ shrnuje Edita Kuklová mladší. Pokračuje tak v rodinné tradici ovocnářství. Nastoupila v době, kdy zájem o výpěstky roste a zákazníků přibývá.

„Přijde mi, že je teď těch lidí víc. Hlavně v ty soboty. Lidé mají teď největší zájem třebas o meruňky a broskve. Třebas meruňky jsme už vyprodali, ty zas budou až na podzim,“ shrnuje.

Jarní prodej přímým zákazníkům začal před pár dny.

„Zájem je enormní. Lidé si kvůli koronaviru alespoň vylepšují zahrádky, když už vlastně nikam nemohou,“ konstatuje Petr Kukla, který se se svým týmem na 15 hektarech stará o téměř 500 tisíc sazenic ovocných stromků, včetně žádaných sloupovitých odrůd, kterých pěstují nejvíc v republice.

Zatím sem můžou jen lidi z Litoměřicka, pokud by neplatil zákaz cestování mezi okresy, bylo by jich určitě ještě víc.

„Kdyby to bylo otevřené, tak předpokládám, že tady máme dvakrát až třikrát víc zákazníků – to už bychom se vůbec nezastavili,“ dodává Petr Kukla.

Spustit audio

Související