Děčínská kavárna přišla s originálním nápadem, jak přilákat další zákazníky. Služba se jmenuje Vystydne Ti kafe

18. prosinec 2020 10:01

Jen 15 dní měla v Děčíně na zámku otevřeno tréninková kavárna a palačinkárna Na cestě. Patří pod neziskovou organizaci Slunečnice a lidé s různým postižením se v ní učí pracovním dovednostem. Její hosté se do značné míry kryjí s návštěvníky děčínského zámku. Proto v ní po otevření na začátku prosince přišli s nápadem, jak přilákat další zákazníky. Princip je jednoduchý. Stačí zajít do kavárny, koupit několik káv navíc a přes sociální sítě na ně pozvat své známé.

„Dobrý den, přišla jsem si vyzvednout kávu, na kterou jsem byla pozvaná,“ stojí u výdejního pultíku tréninkové kavárny a palačinkárny Jana Merhautová.

Na sociální síti dostala od přítelkyně pozvání na kávu právě sem do zámecké kavárny. Dostala svojí kávu a hned pro dalších 10 lidí kafe zaplatila. „Ráda bych tu akci podpořila, moc se mi to líbí,“ vysvětluje.

„Pro naši kavárnu je to velká pomoc. Nejen v tomto koronavirovém období, ale i ty zimní měsíce jsou tady na to jinak dost nešťastný,“ říká provozní kavárny Mirka Špátová, která v kavárně pracuje od jejího založení.

Kavárna je takovou chráněnou dílnou neziskové organizace Slunečnice. Pod ní patří i dobrovolnické centrum nebo různé tréninkové dílny pro lidi s mentálním nebo fyzickým handicapem.

Ředitelka Slunečnice Šárka Zimová-Dostálová přemýšlela, jak kavárně v téhle nelehké době pomoci s tržbami a přišla s touhle netradiční kávovou štafetou. Pojmenovala ji Vystydne Ti kafe.

„Koukala jsem se, že v Krásné Lípě je něco podobného, tak sem si říkala, že by bylo fajn udělat něco takového i u nás,“ .vysvětluje Šárka a pokračuje: „Ta kavárnička na zámku je, na rozdíl od jiných kaváren, handicapovaná tím, že je zavřený zámek. A v tu chvíli tam lidé nepůjdou ani na oběd, a nemá smysl ani výdejné okénko.“

Kavárna teď bude, stejně jako zámek, z nařízení vlády opět uzavřená. Kávová štafeta tím ale neskončí. Po uvolnění opatření si mohou přijít vyzvednout kafe ti, kteří na něj byli pozvaní a třeba rozjet svoji vlastní kávovou štafetu.

Spustit audio

Související