Teplické restaurace končí s protesty proti vládním nařízením. Od 18. prosince zůstanou zavřené

18. prosinec 2020 08:45

Česko se 18. prosince přesouvá do 4. stupně protiepidemického systému PES. Znovu se zavřely bazény, vnitřní sportoviště nebo většina muzeí. Přísnější opatření se dotýkají také kaváren, barů a restaurací. Vládní nařízení bude nakonec respektovat i dvacítka provozovatelů restaurací z Teplicka, kteří se s tím původně nechtěli smířit.

„Ty rezervy se samozřejmě tenčí, a někdo už je nemá. Někdo už prostě příští měsíc nemá peníze na zaplacení energií, a pokud nezaplatíte mzdy, tak nemáte nárok na kompenzace,“ vysvětluje Alexandr Kotz.

Je majitelem hotelu s restaurací v lázeňské části Teplic a patří mezi dvacítku teplických restauratérů, kteří upozorňují na ztráty, které kvůli koronavirové pandemii podnikatelé v gastronomii utrpěli.

„Tu podporu přežijí jen ti nejsilnější, a to nebude vyřešeno ani v lednu, ani v únoru. Kdo potom bude platit ty daně do státního rozpočtu,“ ptá se Kotz.

Vládní kompenzace protestující restauratéry přesvědčily

Podle ministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka za hnutí ANO jsou kompenzace dostatečné.

„Dáváme 100 % na mzdy, 100 % na odvody, 100 % za poslední tři měsíce na nájemné, a jestliže k tomu všemu dáváme ještě navíc speciální gastrobonus, který pro restaurace s 10 lidmi znamená 120 tisíc korun měsíčně pro majitele, aby měl na splátky úvěrů, a tak dále, tak už skutečně blížíme ke 100 % kompenzovaných nákladů,“ shnul Havlíček.

Vládní podpora Covid restaurace teplické hostinské přesvědčila – od plánovaného protestu ustoupili.

„Přišel vstřícný krok ze strany vlády. Jestli mohu mluvit za nás, teplické restauratéry, tak my jsme se rozhodli, že neotevřeme a budeme respektovat nařízení vlády,“ shrnul Tomáš Kolařík, který sám provozuje několik restaurací a pivnic.

Mezi jeho zaměstnance patří i servírka Jana Rajtoralová: „Tady to omezení omezuje i nás, protože nebudeme v kontaktu s těmi lidmi, nemůžeme ani za provozu chodit do práce, takže to hodně pociťujeme – je nám z toho smutno.“

„Přicházejí o všechno, o práci – nevím, proč to zavírají, když tady je tak málo lidí – to v krámech je víc lidí,“ myslí si paní Jana, která s manželem Jiřím bydlí na protějším sídlišti a sem, do restaurace Městské sály, občas zajdou na večeři.

Spustit audio

Související