Zahájení lázeňské sezony, koncert Jarka Nohavici i bitva Na Běhání. O víkendu to u nás žije

24. červen 2021

Je libo sklenku vína nebo malý country festival? A co takhle opera Carmen pod širým nebem, zahájení lázeňské sezóny, voňavé růže nebo výlet na historické bitevní pole či utkání v Kuličkiádě? Vybírejte!

V sobotu 26. června pokračují Vinařské Litoměřice – mezinárodní prodejní a soutěžní výstava vín. Svá vína přihlásili vinaři z 15 zemí, což je nejvíc v historii. Do soutěže pak celkem 114 vinařů a vinařství poslalo 657 soutěžních vzorků. S degustací se počítá, ale ani od 10 do 19 hodin všechno ochutnat nestihnete. Jako doprovod hraje cimbálová muzika Slovácko s Jožkou Šmukařem.

Rychnov u Verneřic přeje country muzice – ve 13 hodin tu rozjedou tradiční Rychnovský rynek. Do večera se tam vystřídají skupiny Brzdaři, Lužická tráva, Cobblestone, Forget, Báry, Riding Hoppers a Burizon.

Letní kino v Žatci propůjčí v sobotu své prostory opeře Carmen v provedení sólistů, orchestru a baletu ústeckého Severočeského divadla. Začátek je ve 21:30.

Přebohaté a přepestré je zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Na návštěvníky čeká historické tržiště s řemesly, kejklíři a šermíři, výstava autoveteránů a řada dalších atrakcí.

Nejen na zámku, ale i po různých hospůdkách se bude hrát a zpívat – každý si najde to své – například skupinu minus123minut nebo Irenu Budweiserovou, staropražskou kapelu Šmrnc, folkové duo Pavel a Káča a spoustu dalších.

Zámek Velké Březno

Růže pro hraběnku Henriettu vykvetou od 26. června 10 do 17 hodin na zámku Velké Březno. Hraběnka Henrietta Chotková byla světoznámou pěstitelkou růží. Její zahrada jich obsahovala stovky, ale za války byla zničena.

Zbytků růží se ujal její zahradník, přenesl je do Hamburku, do růžové školky Kordes. Tam z nich vyšlechtili několik překrásných odrůd, z nichž jedna nese jméno Růžová hraběnka Marie Henrietta. Šest těchto keřů kvete i v zahradě zámku Velké Březno, ale růží tam uvidíte samozřejmě mnohem víc.

V Chlumci, v sobotu 26. června proti sobě od 13 hodin opět stanou vojska křižácká a husitská. Jde o tradiční vzpomínkovou akci u příležitosti výročí bitvy na Běhání roku 1426. K rekonstrukci bitvy patří i dobové ležení a další program.

A nakonec něco pro rozhýbání – sokolové z Libouchce pořádají od 10 do 12 Evropskou míli – těch 1 600 metrů můžete uběhnout, ujít, projet na kolečkových bruslích a podobně. Od 14 do 16 hodin se pak na stejném místě můžete utkat ve cvrnkání kuliček.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření, ať už si té kultury můžeme užívat i nadále.

Neděle 27. června

V Teplicích zahajují letošní lázeňskou sezónu – městem zní zpěv i hudba, střídají se žánry i umělci – těšit se můžete například na Boogie Boys v 18:30 nebo na Nerez a Lucii ve 20:30 na zámku.

Hraje a zpívá se v Městských sálech, v Knaku, na Doubravce, v Mušli, na divadelní terase a na řadě dalších míst. Nechybí historické tržiště s řemesly, kejklíři a šermíři a řada dalších atrakcí.

Máte plnou skříň a přitom nic na sebe? Třeba pomůže najít swap v Městském divadle ve Varnsdorfu. Jde o levné a elegantní řešení, jak se zbavit už nenošených věcí a získat něco neokoukaného – je to takový výměnný bazárek oblečení, bot i hraček, který ve varnsdorfském divadle začíná ve 14 hodin.

Původní gotický hrad stál na skále, kterou omývalo Komořanské jezero

Na hradě Hněvín v Mostě můžete strávit celý den – v 10 hodin začíná pohádka Tři čuníci, v 15 hodin se pak objeví Lotrando a Zubejda a večer v 21 hodin začíná muzikál Noc na Karlštejně.

V Ústí nad Labem bude zase pro dobrou pohodu u obchodního centra Forum od 17 hodin hrát Albis Jazz Band.

A jestli jste milovníci květinové krásy, vypravte se na zámek Velké Březno, už od 8 hodin tam pokračuje výstava Růže pro hraběnku Henriettu. Je to vzpomínková prohlídka zámku provoněného nejrůznějšími druhy růží na památku hraběnky Henrietty Chotkové. V zahradě uvidíte i speciálně šlechtěné růžové keře, které nesou hraběnčino jméno.

Do letního kina v Žatci dorazí ve 20 hodin Jarek Nohavica se svými písněmi a písničkami... Prý můžete zpívat s ním!

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření, ať už si té kultury můžeme užívat i nadále.

Nudit se nemusíte ani ve všední dny…

28. června Hněvín nad Mostem propůjčil své romantické prostředí muzikálu Noc na Karlštejně, hraje se denně do 2. července, začátek představení vždy v 21 hodin. V roli Karla IV. září Jan Beneš, jako Eliška se představuje hostující Lucia Jagerčíková.

29. června konečně dojde na dvakrát přeložený koncert Heleny Vondráčkové – ve sportovní hale Pod lipou v Roudnici nad Labem – zpěvačku doprovodí Charlie band a začátek koncertu je v 19 hodin – čeká vás parádní show.

Neméně parádní bude benefiční koncert Vládi Hrona a skupiny The Drops v Litoměřicích, v atriu Kulturního a konferenčního centra. Je to vzpomínka na Freddyho Mercuryho a skupinu Queen. Ještě před koncertem v 18:30 proběhne křest knihy litoměřického fotografa Petra Hermanna „42 zastavení“. Výtěžek koncertu je určen pro hospic sv. Štěpána.

30. června proběhne od 19 hodin v roudnickém kulturním domě Říp talkshow s Jiřinou Bohdalovou. Písničkami večer proloží David Kraus.

Červenec zahájíme hned ve čtvrtek odpoledním Rendez-vous s baletem a orchestrem ústeckého Severočeského divadla, začíná se už v 17 hodin.

V pátek 2. července, rovněž od 17 hodin, pak pokračuje Severočeské divadlo koncertem populárních operních melodií. Sólisté Jaroslav Kovacs, Valerija Vaygant, Jarmila Baxová, Petr Matuszek a další přednesou oblíbené árie.

Pokud to máte blíž do Šluknova, můžete si muziky užít i tam – v pátek v 19 hodin startují letní koncerty v zámeckém parku a hrát bude fenomenální rumburské seskupení s názvem Kapela Z5 – užijete si rock i pop a především báječnou náladu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.