Zadělávaná slepice
Ze slepice nemusí být jenom polévka.
Ingredience
- 1 slepice
- 1 cibule
- 5 pepřů
- 3-4 nová koření
- 2-3 lžíce másla
- 2-3 lžíce hladké mouky
- muškátový květ
- sůl
- 1-2 šálky mraženého hrášku
Postup:
- Slepici vaříme v osolené vodě s kořením (pepř, nové koření) a neloupanou cibulí. Trvá to déle, maso by mělo být měkké.
- Mezitím z másla a mouky připravíme světlou jíšku.
- Uvařenou slepici vyndáme, necháme trochu zchladnout a pak obereme maso a nakrájíme ho.
- Vývar přecedíme, okořeníme muškátovým květem, zavaříme jíšku, provaříme a na závěr přidáme mražený hrášek. Můžeme ho předem propláchnout na sítu horkou vodou. Přidáme i nakrájené maso a podáváme s rýží.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.