Žáci děčínské základní školy se formou her učí základům finanční gramotnosti

19. květen 2022 11:09

Žáci základní školy Máchovo náměstí v Děčíně se učí, jak nakládat s financemi během celého života. Finanční gramotnost je na téhle škole samostatným předmětem na druhém stupni a vyučovat by se měla nově i na stupni prvním. Děti se při projektových dnech hravou formou dozvědí například to, k čemu je životní pojištění, jak si zařídit hypotéku nebo investovat na burze.

V tělocvičně základní školy Máchovo náměstí sedí sedmáci u stolečků, před sebou mají hrací desku, peníze a další kartičky. Hučí to tu jako v úle, málokdo by řekl, že se tu zrovna učí finanční gramotnost.

„Hrajeme hru, jmenuje se Finanční svoboda. Jsou vždy dvojice finančních poradců, kteří se seznámí s klientem, kterému je 30 let. A pak se o něj starají tak, aby ho v 60 letech vyprovodili do důchodu zajištěného,“ popisuje učitelka Tereza Skalická, která hru řídí s mikrofonem v ruce.

Žáci se podle ní díky této hře naučí hospodařit s penězi a trošku předvídat, co se může stát. „Seznámí se s různými druhy pojištění, že se jim může během života cokoliv stát. Hodí si kostkou a na to, co se pak stane, musí reagovat,“ vysvětluje Skalická.

Žáci základní školy Máchovo náměstí v Děčíně se učí, jak nakládat s financemi během celého života

„Rozhodli jsme se z toho udělat samostatný předmět, protože nám to přišlo důležité. My jsme to kdysi na jednom výjezdu jako učitelé hráli. Líbilo se nám to, tak jsme se to rozhodli zařadit pravidelně do výuky,“ popisuje, jak se vlastně k hravé výuce finanční gramotnosti učitelé ve škole dostali, ředitel Martin Lána.

Podobný projekt chce rozšířit i na první stupeň. I ve stávající výuce jdou tady ve škole s dobou. „I v této oblasti hledáme inovace. Za mě jsou to například kryptoměny – to je další věc, kterou bych rád,“ dodává Lána.

Učitelé už zaznamenali, že děti aplikují nově nabyté znalosti i doma. „Rodiče potom občas na třídních schůzkách říkají, že je děti doma poučují, jestli jsou pojištění, a tak,“ dodává s úsměvem Tereza Skalická.

Výuka finanční gramotnosti je povinnou součástí vzdělávání na základních školách od roku 2013, většina škol ji ale zařazuje do tradičních předmětů, jako je matematika či občanská nebo rodinná výchova.

Spustit audio

Související