V Děčíně začali s přípravou letních adaptačních táborů pro české a ukrajinské děti

16. květen 2022

Na některých příměstských táborech v Děčíně budou letos v o prázdninách české i ukrajinské děti. Do projektu, který vyhlásilo ministerstvo školství, se tam zapojily dvě základní školy. Děti, které uprchly před válkou se svými rodiči do Česka, mají díky němu snáze zapadnout mezi své vrstevníky, poznat okolí města, kde žijí, nebo navázat nová přátelství.

Školní rok se pomalu blíží ke konci a základní škola Máchovo náměstí v Děčíně se už připravuje na prázdniny.

„Minulý rok jsme měli letní kempy pro děti, aby se snížil ten rozdíl, který způsobil covid,“ vzpomíná na loňské vzdělávací kempy ředitel školy Martin Lána.

Letos se škola rozhodla, že se připojí do snahy o začlenění ukrajinských dětí mezi ty české. „Měl by vzniknout takový letní kemp, kde by se měly ty dvě skupiny potkat,“ přibližuje Lána. Letní adaptační kemp plánuje na poslední prázdninový týden. „Chceme to nabídnout našim dětem, co tu teď máme ukrajinské děti, a i jejich rodinným příslušníkům, protože víme, že tady ty děti mají třeba sourozence,“ vysvětluje.

Ministerstvo školství vyčlenilo na adaptační tábory přes 1,5 miliardy korun

Přidat se mohou i děti z Ukrajiny, které chodí na jinou školu v Děčíně. Na Máchovo náměstí chodí teď devět ukrajinských dětí, škola dokonce přijala i ukrajinskou psycholožku. Ta se táborů zúčastní také.

„Na Máchově náměstí se bude konat jeden s kapacitou dvaceti dětí. Počítáme, že by to mohlo být deset a deset. Na základní škole Vojanova je to úplně stejně,“ dodává náměstek primátora Martin Pošta z Volby pro Děčín.

„Naše škola bude do tohoto projektu zapojená, a to v rámci poznávání města, okolí, sportovních aktivit. Vším tím se prolínat český jazyk, matematika, a tak dále,“ upřesnil ještě ředitel Základní školy Vojanova Karel Rajchl.

Ministerstvo školství vyčlenilo dohromady na jazykové vzdělávání ukrajinských dětí a vytvoření adaptačních skupin, do kterých spadají letní příměstské tábory, víc než 1,5 miliardy korun.

„S tím, že my jako ministerstvo školství můžeme tu částku navýšit dle skutečných potřeb,“ doplnila mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Žádosti o podporu je možné podávat do konce května.

Spustit audio

Související