Stát stále uvažuje o vybudování jezu na Labi v Děčíně. Ředitelství vodních cest chce už počtvrté předložit plány do procesu EIA

9. květen 2022 14:46

Vybudování jezu na Labi u Děčíně je znovu ve hře. Plány na stavbu vodního stupně projdou dalším posouzením vlivu stavby na životní prostředí, tedy v pořadí už čtvrtým procesem EIA.

Ředitelství vodních cest totiž získalo od Technologické agentury České republiky nový posudek. Podle ní je možné kompenzovat vzácné náplavy v řece, které předchozí posudek Správy národního parku České Švýcarsko označil za nenahraditelné.

Posudek správy národního parku z roku 2018 říkal, že není možné nahradit vzácné bahnité a písčité náplavy v řece, které by stavba jezu zničila. Kompenzační opatření přitom jsou pro přípravu na stavbu vodního stupně klíčová.

Podle nového posudku, který zpracovala Technologická agentura České republiky, ale kompenzace možné jsou.

Mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský uvedl, že ministerstvo dopravy i Ředitelství vodních cest bylo se závěrem nového posudku jen předběžně seznámené.

Kromě ekologických kompenzací není jasný ani ekonomický přínos stavyb

Analýzu ale zatím Technologická agentura České republiky neuvolnila, takže ji ani nebylo možné zveřejnit. Tím pádem na ni ani nemůže reagovat ani správa národního parku nebo další organizace, jako třeba Arnika, která se ekologickým tématům a ochraně přírody dlouhodobě věnuje.

Kromě toho ekologického je tu ale ještě i ekonomický smysl stavby jezu na dolním Labi.

„Sepisuji právě dopisy na ministerstvo a tak s žádostmi o to, aby mi dali nějaké ekonomické posouzení, z kterého vycházejí, protože se pořád bavíme o nějakém kompenzování něčeho, ale vlastně se mi nepodařilo dopátrat, a můžu říct, že se tomu věnuji poměrně intenzivně, z čeho vlastně usuzují, že ty stavby by byly ekonomicky výhodné,“ shrnula koordinátorka kampaně za živé řeky Miroslava Floriánová z Aniky.

Ministra dopravy Martina Kupky jsme se ptali, jak moc několikanásobné zdražení stavebního materiálu a prací ovlivní výstavbu plavebního stupně. On sám přiznal, že zatím takový výhled nemá k dispozici.

V roce 2016 se počítalo s tím, že by výstavba jezu i s vodní elektrárnou stála zhruba šest miliard korun.

Spustit audio

Související