Záchranná stanice Falco z Litoměřicka shání sponzory. Hrozí, že přijde o peníze od kraje

23. duben 2020

Záchranné stanici pro zvířata Falco z Litoměřicka chybí peníze na provoz. Její dosavadní podporovatelé začali šetřit a dotace omezuje také Ústecký kraj. Jeho vedení vysvětluje, že jde o ekonomická opatření kvůli epidemii koronaviru.

Krajští zastupitelé tento týden zrušili několik dotačních programů. Záchranná stanice má právě kvůli koronaviru problémy – kvůli ekonomickým dopadům pandemie jí totiž ubývají sponzoři.

„To krácení se na ně bude vztahovat. Požádal jsem je ale, aby předložili rozpočet, abychom to mohli případně řešit individuální dotací,“ dává naději náměstek hejtmana Martin Klika.

„Přišli jsme zhruba o 200 tisíc korun, ty zbylé zdroje jsou kolem 50 tisíc. Nemůžu to odhadnout přesně, protože spousta věcí je v návrhu na městech, a jestli nám to jejich zastupitelstva přiklepnou, nebo ne, to je ve hvězdách,“ vysvětluje vedoucí záchranné stanice Falco Václav Tomšovský.

Je jedním ze dvou zaměstnanců – i proto odmítá osobní setkání.

„Jsme plně uzavřeni kvůli tomu koronaviru, protože by se neměl kdo postarat o chod stanice, kdyby se nám něco stalo,“ vysvětluje Tomšovský.

Stanice v Dolním Týnci během své 25leté činnosti pomohla desetitisícům zvířat z volné přírody. Většinou z Ústeckého kraje, také ale z Českolipska nebo Novoborska.

Letos už ve stanici pomohli dvěma stovkám zvířat. „Teď tu máme od malých veverek přes zajíčky nebo kalouse ušatého po malé lišky nebo kunu,“ vypočítává Tomšovský.

Zhruba 25 % má stanice na provoz od ministerstva životního prostředí. Podle koordinátorky národní sítě záchranných stanic, Zdeňky Nezmeškalová, to nestačí: „Bez těch krajů nemáme moc šanci zajistit provoz v takové míře jako doposud.“

Dárci mohou posílat peníze na účet veřejné sbírky Zvíře v nouzi.

Spustit audio

Související