Záchranná stanice Falco pro zraněná divoká zvířata a zranitelná mláďata bojuje o přežití

10. září 2024 11:31

Záchranná stanice Falco v Dolním Týnci na Litoměřicku chce od nového roku ukončit provoz. Podle provozovatelů chybí finance a dochází síly. V Ústeckém kraji by po jejím možném uzavření zůstala jediná stanice pro divoká zvířata.

Z rozhovoru s vedoucím záchranné stanice Václavem Tomšovským vyplývá, že problém je dlouhodobější. Nejde o to, že by peníze na chod stanice prostřednictvím sbírek nesehnali, ale zachráněných zvířat přibývá.

Stanice se ročně stará až o 2500 zraněných nebo opuštěných divokých zvířat, která do ní často lidé svážejí i ze 100kilometrové vzdálenosti. Tato zvířata pak ve stanici zůstávají i déle než rok v léčení.

Na začátku roku je nezisková organizace vždy na nule. Je tedy v podstatě závislá na dotacích od kraje a měst, kde působí, a tak je budoucnost podle Tomšovského velmi nejistá. Letos si musel vzít dokonce půjčku, aby měl na krmení a péči o zvířata do doby, než první příspěvky od měst a kraje dorazí.

Řešením by mohla být dlouhodobější sytémová finanční podpora

Na podporu záchranné stanice se zvedla velká vlna podpory. Podle Václava Tomšovského by ale skutečně pomohla jen systémová podpora kraje a 14 správních obvodů, kde Falco působí, celkem jde asi o 5000 kilometrů čtverečních. Víceletá podpora záchranné stanice by podle něj přitom měla formou dotací pokrývat alespoň třetinu ročního rozpočtu.

Záchranná stanice Falco se probírala i na posledním jednání zastupitelstva. Každý rok stanice od Ústeckého kraje dostane dotaci 200 000 korun, ta ale na její provoz nestačí. Vedení kraje je s provozovatelem v kontaktu – další jednání o možném systémovém řešení je naplánované po krajských volbách. Jestli se ale podaří tíživou situaci vyřešit, to zatím není jasné.

Pokud by se stanice na Litoměřicku úplně uzavřela, zbyla v Ústeckém kraji pouze jediná záchranná stanice, a to ta při chomutovském zooparku.

Na záchrannou stanici Falco v současnosti odkazují i strážníci, hasiči nebo zoologické zahrady v Ústí nad Labem a Děčíně. Pokud se uzavře, bude podle mluvčích zoo problém – ty totiž raněná divoká zvířata přijímat nemohou.

Spustit audio

Související