Nové Centrum poradenských služeb v Bílině pomůže rodinám s dětmi i učitelům

17. září 2024 08:46

V Bílině na Teplicku vzniká nové Centrum poradenských služeb. Město pro něj poskytlo prostory a vybavení. Poradenství pro děti a jejich rodiny zajistí speciální pedagogické centrum, pedagogicko-psychologická poradna a středisko výchovné péče. Spolupráci v jednom místě kvitují odborníci i město.

„Máme v Bílině spoustu dětí, které mají jak zdravotní postižení, tak vzdělávací poruchy, a ty potřebujeme vyšetřit,“ přibližuje Eva Böhmová, která vede odbor školství, sociálních věcí a zdravotnictví v Bílině.

Nejbližší poradny zatím byly v Teplicích nebo Mostě.

„Teď si od toho slibujeme, že když to bude v místě, tak ti rodiče, kteří na to třeba opravdu finančně neměli, nebo jsou, jací jsou, tak že s těmi dorazí – pro ně je ta diagnostika hrozně důležitá. Tam se tvoří ty individuálně vzdělávací plány a učitelky vědí, jak s těmi dětmi dál pracovat,“ doplňuje Böhmová.

Dětem budou pomáhat etopedky i sociální pracovnice

Pobočku ve městě bude mít nově speciální pedagogické centrum a pedagogicko-psychologická poradna. Jejich odborníci budou do Bíliny dojíždět z Teplic.

Třetí službou je středisko výchovné péče, které provozuje Výchovný ústav v Kostomlatech pod Milešovkou. To bude v provozu denně.

„Bude k dispozici jak školským zařízením, tak sociálním pracovníkům našeho úřadu odboru školství, sociálních věcí a zdravotnictví,“ shrnuje Eva Böhmová.

„Školy, OSPOD a někdy přijdou i rodiče sami od sebe,“ doplňuje zástupce ředitelky výchovného ústavu Radek Dlouhý a pokračuje: „Budou tady etopedky, sociální pracovnice, bude tady každý den určitě někdo.“

Zmíněná etopedie se věnuje lidem s poruchou emocí a chování. A co dalšího pomůžou odborníci řešit? „Výchovné problémy dětí – tedy předejít tomu, aby se dostaly do ústavu,“ vysvětluje Dlouhý.

Prostory centru poskytlo zadarmo město Bílina

Pedagogicko-psychologická poradna zase pomáhá určit zralost dětí pro nástupu do školek a škol.

„Vnímáme tu potřebu směrem od města Bíliny, že je tady zvýšená poptávka – vzhledem k těm lidem v té lokalitě,“ potvrzuje ředitelka poradny Ingrid Štroblová a dodává: „Někteří naši klienti byli vysloveně se zakázkou výchovných problémů. To naši poradnu zahlcovalo, ubíralo jí to kapacitu na tu její primární činnost, proto jsme rádi, že tu vznikne to středisko výchovné péče, které bude mít na starost primárně tyto děti.“

Budova patří Bílině. Přízemí zdarma poskytuje organizaci Člověk v tísni a od září i poradenskému centru, které obsadilo první patro.

Spustit audio

Související