Vítr v Krušných horách nad Křižanovem poničil desítky stromů. Další mohou být nalomené a nebezpečné

18. září 2024 17:47

Odhadem 2000 kubíků dřeva, tedy zhruba 2500 stromů, poničil vítr Lesům České republiky v krušnohorské oblasti Ústeckého kraje. Kvůli polomům je nepřístupný třeba les u Oseku nebo nedaleké Křižanovské údolí.

„Jsme nad Křižanovem. Tohle je jedno z nejhorších míst v rámci Lesní správy Litvínov. Odhadem je tady popadaných 100 kubíků, tedy nějakých 100 až 150 stromů,“ shrnuje lesní správce Aleš Kilb.

Podle něj teď musí lesní správa stanovit termín, do kdy její smluvní partner dřevní hmotu zpracuje a vytěží. „Pak se musí uklidit klest, odhodit ho z té výsadby v oplocenkách. Část té hmoty je napadaná i do potoka – to bude nutné také uvolnit,“ vypočítává lesní správce.

Křižanovské údolí na Teplicku je plné polomů

Upozorňuje také návštěvníky lesa na možné riziko při pohybu v něm. „Pokud se lidé v nejbližších dnech vydají do lesa třeba na sběr lesních plodů nebo na procházku, určitě by bylo dobré, aby se dívali nad sebe, do korun stromů – může tam být zavěšená větev nebo zlomená část té koruny, která se může při poryvu větru uvolnit. Proto bych doporučoval zvýšenou opatrnost,“ dodává Kilb.

Podle něj by proto bylo dobré si vybrat k výletu třeba spíš náhorní plato Krušných hor, kde není tolik poničených stromů jako v jejich spodní části, u intravilánu obcí a měst.

„Tam to postižení evidujeme v nepoměrně menší míře, než v jaké to je tady. Takže nemělo by tam být to riziko takové,“ uzavírá lesní správce krušnohorské oblasti Lesů České republiky Aleš Kilb.

Spustit audio

Související