Labe na Litoměřicku zaplavilo nejen pole a chmelnice. Ve Vědomicích je pod vodou i velká část sportovního areálu

18. září 2024 17:27

Labe v Ústeckém kraji dál zůstává na třetím povodňovém stupni. Kulminovat by řeka podle vodohospodářů měla dnes večer. Povodeň zatím velké škody nezpůsobila ani na Litoměřicku, kde je situace asi nejhorší. Voda se tam rozlila do polí, chmelnic, zatopila sklepy některých domů a například i sportovní areál ve Vědomicích u Roudnice nad Labem.

„Tady za tou značkou, na kterou se koukáme, je asi tak 1,5 metru vody. Kolem haly jí je pak zhruba kolem 40 centimetrů. V samotné hale máme nasazena čtyři kalová čerpadla a dvě plovoucí čerpadla, aby se zachránilo, co se dá,“ vysvětluje velitel vědomických dobrovolných hasičů Václav Sazeček.

U vody jsou ale zaplavené i rodinné domy. „Je tam jeden, který je tříčlenná rodina. Ti tam stále jsou a čekají, protože věří, že už ta voda začne opadávat. Jde to ale velmi pomalu – myslím, že to bude trvat ještě tak dva dny, než to opadne,“ dodává Sazeček.

S dočasnými trosečníky je v každodenním kontaktu i nezávislá starostka Jana Salcmanová.

„Opravdu se nemohou suchou nohou dostat z domu, tak jsme to řešili traktorem a dnes večer pro ně budeme mít připravený člun, protože se potřebují v pátek dostat z domu,“ popisuje.

Zatopené zázemí kanoistického klubu obhlíží jeho správce Ondřej Zajíc. „Teď jsem se na to přijel podívat a koukám, že je tam tak 60 centimetrů v té velké chatě a a nevím, jestli se to dostalo i tady do těch srubů. Naštěstí jsme to stihli všechno předem vyklidit, tak jde jen o zdivo a úklid bahna. Teď řešíme, zda pořídit nějaký vysoušeč,“ uvažuje nahlas správce.

Jen co voda opadne, začnou místní se sčítáním škod i úklidem naplaveného nepořádku.

Spustit audio

Související