Sklizeň chmele na Žatecku finišuje. Vydatné deště ale zemědělce potrápily

17. září 2024 09:13

Sklizeň chmele by zastavila jen povodeň v chmelnicích. I tak zemědělce na Žatecku vydatné deště v závěru potrápily. Po vedrech, která zřejmě snížila výnos chmelnic, česali poslední úrodu zeleného zlata v půlmetrové vrstvě vody a bláta. Celkově je nakonec sklizeň lehce podprůměrná.

„Moc vody přišlo, vidíte to v těch řádkách, že se v nich drží voda. Ale na co my si máme stěžovat, když člověk vidí, co se teď v republice odehrává,“ konstatuje traktorista Ludvík Mika.

Ani nepříznivé počasí ale sklizeň nezastavilo. „Deštivé počasí, jaké je teď, ale nákladovost výroby toho chmele značně zvyšuje – stroje trpí, je potřeba mnohem víc nafty a bude nám to dělat i problémy při sušení,“ dodává vedoucí chmelařství ve Stekníku Jaroslav Pokorný.

Podle Zdeňka Rosy z žateckého chmelařství bude letošní sezóna lehce podprůměrná.

„Máme nižší stav na Moravě, normální na Rakovnicku a o něco slabší na Žatecku – největším problémem byly ty tři týdny toho obrovského horka od toho 20. srpna. To mělo dopad jak do výnosů, tak co do obsahovosti těch látek. Bohužel je to teď na konci sklizně pro ty pěstitele zklamání, protože ta očekávání se nenaplnila,“ vysvětluje Rosa.

Zemědělci počítají s tím, že teplejší a slunné počasí příštích dní umožní chmelnice zkultivovat a připravit na příští rok a tam kde je potřeba také v průběhu října osadit novými rostlinami.

Spustit audio

Související