Začátek prázdnin je v Ústeckém kraji ve znamení letních slavností a muziky

27. červen 2024

Co vás tento víkend v Ústeckém kraji čeká? Slavnosti v Žitenicích, ve Šluknově, v Hrobu. V Mostě se koná Bagr Fest a na Doubravce Open Air Festival a v Teplicích slaví 100. výročí Krušnohorského divadla.

Sobota 29. června

Krušnohorské divadlo v Teplicích letos slaví 100. výročí – v sobotu slavnostním koncertem Novoměstské filharmonie, která sdružuje 80 mladých muzikantů. Program je kombinací jazzových a muzikálových melodií ve velkolepém aranžmá – od Gershwinovy Rapsodie v modrém po West Side Story. Speciálním hostem koncertu bude mladý klavírní virtuos Matyáš Novák a začátek koncertu je v 19 hodin.

Hudbu jiného druhu si můžete užít v Rychnově u Verneřic – na festivalu Rychnovský country rynek – od 13:30 budou hrát a zpívat skupiny Dobrý struny, Od plotny skok, Brzdaři, Blackout, Cobblestone a Riding Hoppers.

Hudby i jiné zábavy bude dost také na všech slavnostech – Letní slavnosti na nádvoří zámku v Žitenicích začínají ve 14 hodin, předvedou se tu děti z mateřské školy, ale také šermíři ze skupiny Soldáti, dorazí Asterix a Obelix show, budou soutěže pro děti i živá hudba.

Slavnosti přímo zámecké pokračují už v 10 hodin na zámku ve Šluknově. Dopoledne je věnované především dětem, v 15:30 vystoupí Lenka Filipová, po ní trubači zdejší lesnické školy, Jitka Boho, ve 20 hodin nastoupí Xindl X s kapelou a pak to uzavře skupina Arakain. Krom toho je připravený pestrý program v zámeckém parku a na zámku je k vidění výstava Mudlové, přijeďte expres – ta představuje svět Harryho Pottera.

Doubravská hora a hrad Doubravka nad Teplicemi v Čechách

V Hrobu si připomínají 430. výročí povýšení na královské horní město – přijede to potvrdit sám císař Rudolf II. v 10 hodin. Celodenní program je prošpikovaný hudbou, soutěžemi i občerstvením.

To v Peruci dnes slaví 140. výročí založení zdejšího Sboru dobrovolných hasičů. Výstava historické i moderní techniky a další program začíná ve 12 hodin za fotbalovým hřištěm.

Muzikou se rozezní i hrad Doubravka v Teplicích – Open Air Festival začne v 15 hodin a do 23 hodin se budou střídat rytmy house music, techhouse, melodic techno a další.

Letní štace Činoherního studia pokračuje na koupališti v Brné představením Molièrovy komedie Škola žen. Začátek je ve 20 hodin.

Sbor Collegium Hortense pak zve na sobotní letní koncert do kostela svatých Petra a Pavla v Oseku. Začátek je v 18 hodin.

Neděle 30. června

Františkánský klášter v Kadani

Letní prázdniny uvítají velkolepě v Lipně na Lounsku – od 13 hodin se na hřišti můžete svézt na obří skluzavce, pobavit se nad ukázkami králičího hopu nebo si i zazpívat v dětské hudební show Zdendy Lukesleho. Hasiči připravují oblíbenou hru s hasičskou pěnou, chybět nebude občerstvení a vpodvečer bude i společné opékání špekáčků.

V zahradě Františkánského kláštera v Kadani budou od 16 hodin řádit Rošťáci Tom a Máca se zábavnou písničkovou show pro děti i rodiče.

Velké věci se budou dít i v Bagr Parku v Mostě. Na 2. ročník Bagr Festu dorazí hasiči, policisti a záchranáři, předvedou svou techniku i práci. Svůj program představí taneční studio Kamily Hlaváčikové a děti se mohou těšit na setkání s Kájou a Bambuláčkem.

Principál Svatopluk Sváťa Horváth se stoletým čertem

Na nedělní 12. hodinu vás zve Březenský drak – sídlí v Březně u Chomutova a od 12 do 18 hodin nabídne pestrý program – trampolíny, vodní bomby, surf bazén, rodeo býk, nafukovací atrakce, Balonkový baron a tak dále. Zajištěná je i hudba – vystoupí například Martin Harich, Jan a Madlenka Urbanovi a hudební skupina 4. cenová.

Pohádková neděle na hradě Střekově hlásí, že od 15 hodin Sváťovo dividlo zahraje pohádku O Budulínkovi.

A pro dospěláky je tu Letní štace Činoherního studia. Pokračuje na koupališti v Brné představením Pábitelé, což je nápaditá koláž z textů Bohumila Hrabala. Začátek je ve 20 hodin.

Spustit audio