Za nenávistné komentáře u fotky prvňáků teplické základní školy byl obviněn první člověk

10. duben 2018 09:10

Frýdecko-místecká policie obvinila muže za nenávistné komentáře na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy ze základní školy v teplických Proseticích. Uvedla to Česká televize.

Fotografie dětí první třídy se loni na podzim objevila na stránkách tamního Deníku, který zveřejňuje fotografie prvňáků i v jiných okresech.

Poté se objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Diskutující také vtipkovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici a navrhovali poslat děti do plynu. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Prvnímu obžalovanému hrozí až tři roky vězení. Muži bylo podle policejní mluvčí Karolína Bělunková sděleno obvinění z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Jednání dalšího podezřelého policie nejdříve vyhodnotila jako přestupek a řešil ho přestupkový odbor tachovského městského úřadu. Dozorující státní zástupce ale nařídil vrátit případ zpět policii. Třetího podezřelého vyšetřovaného policií v Teplicích se dosud nepodařilo vyslechnout.

Případ vyvolal vlnu solidarity a podpory veřejnosti. Ve prospěch školy byly například založeny dvě sbírky. Útoky na děti odsoudila i řada politiků a osobností, mimo jiné ombudsmanka Anna Šabatová a hudebník Michael Kocáb.

autor: ČTK | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související