Za drakem na Dračí vrch u Liberce

27. listopad 2011

Výlet na místo, kde prý kdysi žil krvežíznivý netvor – lidožravý drak.

Výlet za drakem můžete začít v libereckých Lidových sadech, na konečné tramvaje, odkud se vydáte po modré značce podél zoologické zahrady a Jizerského potoka ke zpustlému Lesnímu koupališti. Od něj pak přes les dojdete do čtvrti Ruprechtice. Ulice U Slunečních lázní a Krakonošova vás dovedou k secesnímu kostelíku Panny Marie U obrázku z roku 1907. Na jeho místě bývala studánka se zázračnou léčivou vodou, k níž za uzdravením putovalo mnoho poutníků. Od kostelíka sejdete kaštanovou alejí s křížovou cestou z kopce a budete stále po modré pokračovat Horskou a Jedlovou ulicí do čtvrti Kateřinky. Po jejím okraji, Ladovou ulicí, dojdete k ulici Pod Dračím kamenem, jejíž název naznačuje, se blížíte k cíli své cesty. Přímo nad vámi je Dračí vrch.

Modrá značka se tady spojuje se zelenou a obě spějí do kopce, k rozcestí Pod Dračím vrchem, kterému se také říká U Červeného srdce. Je to strašidelné místo. Od 19. století se tu prý zjevuje přízrak člověka, který tu byl kdysi zabit a jehož ostatky nebyly po křesťansku pohřbeny. Klid mu nepřinesl ani kámen s křížem, který tu byl postaven. Na samotný Dračí vrch je to jen kousek, po zelené, stále do kopce. Žulové skály, které tu všude leží, připomínají draka, který prý tu kdysi žil. Vypráví se, že uzavřel s místními obyvateli dohodu. Věnují-li mu jednu krásnou pannu do roka, nechá je na pokoji a bude škodit jinde. Prý je tu dodnes vidět místo, kde lehával a kamenná prohlubeň, kam se vkládaly lístky se jmény dívek, ze kterých si drak vybíral svou oběť. Nakonec byl zabit a kraj si oddychl. Kameny na svazích vrchu dodnes připomínají zkamenělé dračí tělo.
K návratu z pohádky do civilizace vám stačí sejít zpátky z kopce do Kateřinek a sousedních Radčic, odkud jezdí do centra Liberce městská hromadná doprava.

Logo

Zdroj: Martin Stejskal: Labyrintem míst klatých. Praha 2011, s. 479-481.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.