Z restaurací a kaváren mizí kvůli novým protiepidemickým opatřením hosté

22. listopad 2021 15:22

Od 22. listopadu platí zpřísněná protiepidemická opatření. Bez potvrzení o dokončeném očkování nebo dokladu o prodělání nemoci covid-19 v uplynulém půlroce se není možné například najíst v restauraci ani si dojít posedět do kavárny. Výjimku mají děti do 12 let. Lidem po první dávce vakcíny a dětem do 18 let stačí negativní PCR test.

Podle provozovatelů restaurací na Děčínsku zasadilo nové opatření další ránu jejich už jen tak tak přežívajícím podnikům. Část z nich se ho proto rozhodla nerespektovat.

„Ti mladší, ti už sem nechodí skoro vůbec,“ popisuje návštěvnost po zavedení bezinfekčnosti Radka Telingerová v kavárně Kousek lásky v Děčíně a dodává: „A teď už nechodí vůbec nikdo. Kleslo to o 50 procent, možní i o víc. Pracujeme tu jen my dvě s dcerou. Mít tady zaměstnance, tak nevím.“

Téměř prázdná je i restaurace Na Kapli. Servírka Jana právě kontroluje bezinfekčnost jednoho z mála hostů. Aplikace na kontrolu očkovacího certifikátu ale má výpadky, a to jí komplikuje práci.

S přísnějšími pravidly se těžce vyrovnává hostinský Viktor Vorba z hospody U Nádraží v České Kamenici.

„Touhle dobou tady bývalo plno, a teď je tu pět lidí, protože se bojí, nebo nejsou očkovaní. Takže asi k hospodě budu mít ještě jednu práci. Rozhodl jsem se, že odsud mě odnesou jedině nohama napřed,“ nechce se své hospody vzdát Vorba.

Někteří majitelé restauračních zařízení proti novým nařízením protestují

Některé provozovny se zapojily k protestní aktivitě. Dávají prostřednictvím sociálních sítí vědět, že obslouží jak očkované, tak neočkované zákazníky, které navíc nebudou nijak kontrolovat.

„Zaprvé si myslím, že to je protizákonné a nemáme na to právo,“ myslí si Lukáš z alternativního děčínského bistra a pokračuje: „Zadruhé přeci nebudeme odhánět lidi, kteří nás po celou dobu covidu podporovali.“

„Pokud dostaneme podnět a budeme vědět o nějakém konkrétním zařízení, tak určitě půjdeme na kontrolu,“ upozorňuje krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Hospodští i majitelé kaváren s napětím vyhlížení jednání vlády o kompenzacích, které by se měly týkat provozoven, které budou mít minimálně 30procentní pokles zisků.

Spustit audio

Související