Žatec hledá už téměř rok zájemce o provoz restaurace U Orloje v Chrámu chmele a piva

18. říjen 2021 09:47

Turistická atrakce v Žatci, Chrám chmele a piva, se už skoro rok musí obejít bez restaurace U Orloje. Rozlehlou pivnici s minipivovarem provozovala příspěvková organizace města. Byla to podmínka pro přidělení evropských peněz na přestavbu chmelařských skladů a sušáren na Pražském předměstí. Její lhůta už skončila. Jenže podnikatele, který by restauraci provozoval, zatím město hledá marně.

Stylová restaurace s dřevěnými sloupy a trámy, dlouhými stoly a tanky pro výrobu piva je teď prázdná, stejně jako židle. Restaurace je zavřená, ale nikoliv opuštěná.

„Pan sládek dělá už rok údržbáře i zahradník. Na vaření piva jsme ale připraveni – pan sládek rád zahodí koště, smeták, wapku, šroubovák i kladivo a hned začne vařit pivo,“ konstatuje ředitel Chrámu chmele a piva Karel Havelka.

Restaurace U Orloje v Žatci je už téměř rok zavřená

Sládek smutně přikyvuje, ale do řeči mu není. Minipivovar, který spolu s Chrámem chmele a piva vznikl před 11 lety, byl jedním z prvních svého druhu v republice. Svoji prozatím poslední várku piva doprodával z okénka loni o Vánocích.

Žatec, který restauraci U Orloje vlastní, pro ni hledá nového nájemce. Podle místostarosty Jaroslava Špičky z hnutí STAN zatím bez výsledku.

„Třikrát se otočilo výběrové řízení, třikrát se nenašel uchazeč. Jedním z argumentů je vyšší cena nájmu, kterou město požaduje. Druhým, a možná i podstatnějším, je absence lidí v gastronomii – není, kdo by obsluhoval hosty, a kdo by jim vařil,“ vysvětluje místostarosta.

Žatec chce zachovat alespoň minipivovar

Město chce proto cenu nájmu oproti znaleckému posudku snížit. „Už k tomu máme zelenou od právních zástupců,“ dodává.

Pokud ani to zájemce nepřesvědčí, město nejspíš do provozu nějakým způsobem vstoupí.

„Neříkám provozovat restauraci, ale minimálně udržet v provozu ten řemeslný pivovar a vařit pivo,“ upřesňuje žatecký místostarosta Jaroslav Špička.

Chrám chmele a piva každoročně navštíví kolem 10 tisíc turistů. Při pandemii koronaviru se počet nezměnil, ale změnilo se rozložení v roce.

Poslední dva roky většina návštěvníků dorazila o letních prázdninách, letos proto bylo otevřeno non-stop, včetně pondělků.

Spustit audio

Související