Od 1. listopadu musejí provozovatelé hospod a restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů

1. listopad 2021 14:59

Pokud vyrazíte do restaurace nebo do hospody, musíte mít kromě peněz i potvrzení, že nejste infekční – to znamená potvrzení o očkování, prodělaném covidu nebo negativní test. Od 1. listopadu to navíc musejí restauratéři také kontrolovat.

Hned po otevírače na hotelu Pošta v Děčíně se otočili ve dveřích dva zákazníci. Majitel podniku Radek Flachs po nich chtěl důkaz, že nejsou infekční, jednomu z hostů se to nelíbilo, a tak se ve vší slušnosti rozloučili a opustili lokál.

„Tady to stačí, že jste byl očkovaný letos v dubnu,“ kontroluje dalšího zákazníka Jitka Flachsová.

„Pohoda, tak to má být. Já jsem si ta svá potvrzení zmenšil, abych je mohl dát do obalu,“ ukazuje jeden ze zákazníků, pan Josef Mrkus.

„Uděláme seznam, kde je jméno, příjmení, datum narození. Pak také, do kdy má imunitu, a to pak zákazník podepíše,“ ukazuje na baru majitel hospody a dodává: „Možná to někoho odradí, ale pořád je to lepší, než aby nám to zavřeli.“

Jeho číšník Lukáš má ale jiný názor: „Bude prázdno všude, protože mladí sem nepůjdou. A ne z toho důvodu, že by se báli, co jim to očkování udělá, ale proto, že jsou k tomu nucení.“

Lidí v hospodách opět ubylo

V hospůdce u nádraží v České Kamenici Na Dráze sedí dohromady dva hosté. „Lidi se bojí. Říkám tomu vyšší level lockdownu – prostě oni to nezavřou, ale udělají to tak, aby ti lidé nechodili,“ krčí rameny Viktor Vorba.

Na začátku loňského roku ještě říkal, že by hospodu nedal – teď uvažuje o jejím prodeji.

To, že nová opatření mohou zákazníky odrazovat, potvrdil i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: „Máme zjištěno, že 60 procent zákazníků vnímá jakékoli protipandemické opatření jako jistou bariéru nebo důvod k tomu, aby tak často nenavštěvovali ty služby.“

Ve dvou dalších podnicích chtěla obsluha potvrzení hned po vstupu do lokálu. Většina hostů neměla s jejich předložením žádný problém. Ti, kteří ho měli, museli zařízení ihned opustit.

Spustit audio

Související