Vláda zpřísnila opatření proti covid-19. Povinné jsou respirátory v práci a kontroly bezinfekčnosti v restauracích

21. říjen 2021 07:59

Vláda po několika měsících zpřísnila 20. října protikoronavirová opatření. Od příštího týdne bude nově povinné nosit respirátory ve všech uzavřených prostorách – tedy i v zaměstnání.

V současnosti je povinné nosit respirátory například ve veřejné dopravě nebo v obchodech. Vláda rozhodla i o tom, že provozovatelé restaurací budou muset začít od listopadu kontrolovat bezinfekčnost hostů.

Jde o reakci na zhoršující se epidemii koronaviru. Hosté v restauracích budou muset od 1. listopadu dokládat, že mají potvrzení o očkování, prodělání nákazy nebo o negativním testu.

 „Neplatí to pro jídla sebou, tam samozřejmě ten certifikát nutný není. Stejně tak je specifický režim pro food porty v rámci obchodních center, kde by samozřejmě byla ta kontrola obtížná,“ vysvětloval po jednání vlády ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch.

Kontrola nebude muset být hned u vchodu – může přijít až ve chvíli, kdy se hosté usadí. Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu a hosta bez něj by neměl obsloužit. Pokud by některý zákazník doklad odmítl předložit, může to podle Vojtěcha řešit hygiena nebo policie.

Restauratéři se obávají propadu tržeb

Nová pravidla kritizuje třeba Asociace malých a středních podniků. Člen jejího představenstva Luboš Kastner řekl, že kvůli opatřením by v restauracích mohlo ubýt zákazníků.

„Chtěli jsme spíše zachovat ta současná opatření a soustředit se na jejich kontrolu. Bohužel se vláda rozhodla jít tím tvrdším stylem, takže s tím se musíme smířit, i když nám to způsobí problémy a velmi jistě propad tržeb,“ shrnul Kastner.

Konec preventivních testů zdarma

Zdravotní pojišťovny navíc přestanou od začátku listopadu proplácet preventivní testy. Výjimku budou mít všichni mladší 18 let, lidé se započatým a dokončeným očkováním nebo ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemůžou nechat očkovat. A také ti, které na test pošle lékař nebo hygienik.

Vláda také od začátku listopadu zkrátila platnost testů – u PCR testů na 3 dny a u antigenních na 1 den.

Od pondělí 25. října ministerstvo zdravotnictví také umožní zkrátit si karanténu nařízenou po kontaktu s nakaženou osobou. Místo současných 14 dní ji bude možné opustit už po 7 dnech, pokud člověk bude mít negativní PCR test.

Spustit audio

Související