31. května se uvolní další protiepidemická opatření. Otevřít mohou třeba venkovní bazény

28. květen 2021 09:21

Venkovní bazény a koupaliště mohou od pondělí 31. května znovu otevřít. Využít ale mohou nanejvýš polovinu kapacity, do vnitřních prostor smějí návštěvníci vstoupit pouze do šaten.

Na první návštěvníky se už v pondělí těší třeba plavecký areál v Děčíně. Zatím tam od minulého týdne podle vedoucího areálu Igora Bayera smějí s výjimkou od hygieniků trénovat plavecké kluby.

Pokud bude příznivé počasí, na pondělní otevření je připravené i koupaliště v Litoměřicích. Potvrdila to mluvčí města Eva Břeňová.

Se zpřístupněním bazénů veřejnosti neváhají ani koupaliště na Klíši a v Brné v Ústí nad Labem. Tam otevřou v úterý 1. června.

Ve stejný den přivítá první návštěvníky i Kamencové jezero na Chomutovsku.

Naopak třeba koupaliště v Oseku na Teplicku nebo mostecký Aquadrom s otevřením vyčkávají. Podle vedoucího odboru investic mosteckého magistrátu Františka Jiráska čekají na dlouhodobější lepší počasí.

Přípravy koupališť na otevření vrcholí

V areálu Kyselka v Bílině na Teplicku trvá dva až tři dny, než celý bazén napustí. Následně musí odebrat vzorky vody a počkat na výsledky mikrobiologických rozborů. Podle vedoucí Městských služeb Olgy Roučkové bylo součástí příprav na sezónu také natírání tobogánu nebo podstavců pod lehátky.

Vodu do bazénu aktuálně napouštějí už i v Povrlech na Děčínsku. Bude to trvat zhruba 14 dní. Už i tam ale mají třeba posekanou trávu a natřený bazén.

Rekonstrukcí a přípravou na letní sezónu prochází v těchto dnech taky venkovní koupaliště v Lounech. Podle vedoucí odboru školství, kultury a sportu Zuzany Králové se tam v plaveckém bazénu opravovalo dno a v dětském a relaxačním bazénu zase stěny. V plánu je podle ní i rekonstrukce tobogánu.

Do venkovních bazénů ano, ale…

Provozovatelé koupališť smí zaplnit maximálně 50 procent kapacity. Třeba v Litoměřicích je to podle mluvčí města Evy Břeňové 1 550 návštěvníků.

Dále také platí, že se návštěvníci, s výjimkou dětí do 6 let, musí při vstupu prokázat negativním PCR, nebo antigenním testem na koronavirus. PCR test nesmí být starší než 7 dní, antigenní než 72 hodin.

Platný je také certifikát o očkování nebo doklad o prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech. Lidé by také měli mít při jakémkoliv pohybu v areálu koupaliště ochranu dýchacích cest.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související