Výstavba malého přístaviště pro osobní lodě v Děčíně pokračuje stěhováním pontonů z nákladního přístavu pod nábřeží

1. únor 2022 14:44

Z nákladního přístavu v Děčíně se v těchto dnech přesouvají pontony, které budou tvořit budoucí přístaviště pro rekreační lodě pod Smetanovým nábřežím. Čtyři betonové plováky byly hotové už loni na podzim, nízká hladina vody ale dosud neumožnila přesunout je na konečné místo.

„Nejdřív musíme na ten jeřáb připevnit ten zdvižný rám, přes který pak budeme zvedat plováky – to je beton a vevnitř je polystyren,“ vysvětluje Petr Machek z firmy Labská Pardubice. Přitom ukazuje na obrovský portálový jeřáb v děčínském přístavu.

Čtyři veliké plovoucí pontony, z nichž každý má 16 tun,  přemístí jeřáb přímo na vodu, kde by měly plavat. „Pomocí tlačného remorkéru se to dostane nahoru nad Heger a připevní se to na nábřeží,“ popisuje Machek a pokračuje: „Nejdřív ale přijde ta horší část – musíme na vodě vyzkoušet jejich stabilitu.“

Z nákladního přístavu v Děčíně se v těchto dnech přesouvají pontony, které budou tvořit budoucí přístaviště pro rekreační lodě pod Smetanovým nábřežím

Pontony jsou hotové už několik měsíců, nebylo ale dost vody, aby se daly splavit na nábřeží, kde budou uvázané k dalbám.

Aby mohl remorkér pontony přemístit na Smetanovo nábřeží, musí být hladina Labe nejméně na dvou metrech výšky. Přesun všech pontonů zabere jeden den, nebo dva – když nebude přát počasí.

Ředitelství vodních cest plánuje ještě letos postavit několik dalších přístavišť

Pod nábřežím se ještě musí do malého přístaviště přivést elektřina a voda pro potřeby kotvících. Není to jediné přístaviště pro malé lodě, které má Ředitelství vodních cest letos v plánu postavit.

„Další přístaviště začneme ještě letos na jaře stavět v Ústí nad Labem – Brné, v Roudnici nad Labem a ve Štětí,“ upřesňuje mluvčí společnosti Jan Bukovský.

Přístaviště v Děčíně by mělo být hotové v březnu. Celkové náklady na jeho vybudování se pohybují kolem 36 milionů korun.

Spustit audio

Související